Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyslík – prvek nezbytný pro život

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyslík – prvek nezbytný pro život"— Transkript prezentace:

1 Kyslík – prvek nezbytný pro život

2 Úkol 1: Podle obrázků napiš, jaký význam má kyslík pro život na Zemi:
2

3 Kontrola úkolu 1 Dýchání Hoření

4 Úkol 2: Doplň podle periodické tabulky:
a/ Latinský název: b/ Značka: c/ Skupina: d/ Perioda: e/ Počet p+,e-,no: f/ Počet valenčních elektronů: g/ Elektronegativita: h/ Vznik iontu:

5 Kontrola úkolu 2 a/ Oxygenium b/ O c/ VI. A d/ 2 e/ 8, 8,16 f/ 6
h/ Oo + 2e- → O-II

6 Výskyt kyslíku Úkol 3: Napiš podle obrázků, kde se vyskytuje kyslík:
Volný: 3 Vázaný: 4 Úkol 3: Napiš podle obrázků, kde se vyskytuje kyslík: a/ volný: b/ vázaný:

7 Kontrola úkolu 3 Volný: Vzduch – 21%
Vázaný: Voda, většina anorganických a organických sloučenin. Nejrozšířenější prvek v zemské kůře.

8 Příprava kyslíku rozkladem peroxidu vodíku pomocí burelu
videoklip 2 H2O2 → 2 H2O + O2

9 Příprava kyslíku rozkladem manganistanu draselného
videoklip

10 Vlastnosti kyslíku Úkol 4: Doplň text na základě pozorování
pokusů učitele a videoklipů: Kyslík je …….. plyn, bez chuti a …… . Nehoří, ale hoření ……… . Je ….. než vzduch. Doutnající špejle se v kyslíku ……. . Nápověda: těžší, vznítí, zápachu, podporuje, bezbarvý.

11 Kontrola úkolu 4 Kyslík je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu.
Nehoří, ale hoření podporuje. Je těžší než vzduch. Doutnající špejle se v kyslíku vznítí.

12 Úkol 5: Podle obrázků napiš, k čemu se používá kyslík:
8 6 7

13 Kontrola úkolu 5 Svařování Výroba surového železa a oceli
Dýchací přístroje Čištění odpadních vod

14 Ozon Přečtěte si pozorně tento text:
Ozon (O3) je druh kyslíku. Jeho molekula je složena ze tří atomů na rozdíl od stabilního běžného kyslíku, jehož molekula je tvořena dvěma atomy. Ozon vzniká působením elektrických výbojů v atmosféře (blesk). O2 + O → O3

15 Ozonová díra nad Antarktidou
Ozonová vrstva 9 Čtěte pozorně text: Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému kyslíku. Hraje mimořádně významnou roli pro pozemský život, neboť chrání planetu před ultrafialovým zářením. Ozonová díra nad Antarktidou

16 Ozonová díra Čtěte pozorně text: Freony (organické látky, které
obsahují halogeny) uvolňují v ozonové vrstvě chlor, který zamezuje vzniku ozonu. Molekula ozonu O3 se rozpadá. Freony jsou součástí organických rozpouštědel, sprejů, starších chladicích zřízení, viz obrázky. Důsledkem je úbytek ozonové vrstvy a zvýšené pronikání UV záření na povrch Země. To způsobuje některé nemoci, jako je zánět spojivek, rakovina kůže a poškození očí.

17 Úkol 6: Ozon Doplň tento text:
Ozon je druh kyslíku, jehož molekula se skládá ze … atomů. Vzniká působením ……….. výbojů v atmosféře. Je částí ……….. jako ……. vrstva. Chrání nás před …………. zářením. Ozonovou vrstvu ničí …… a důsledkem je zvýšené pronikání UV záření, které u lidí způsobuje poškození … a …….. kůže. Nápověda: elektrických, očí, tří, stratosféry, rakoviny, ozonová, ultrafialovým, freony.

18 Kontrola úkolu 6 Ozon je druh kyslíku, jehož molekula se skládá
ze tří atomů. Vzniká působením elektrických výbojů v atmosféře. Je částí stratosféry jako ozonová vrstva. Chrání nás před ultrafialovým zářením. Ozonovou vrstvu ničí freony a důsledkem je zvýšené pronikání UV záření, které u lidí způsobuje poškození očí a rakovinu kůže.

19 Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů.
Použité obrázky: Obrázek 1: Respiratory system complete en.svg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 2: BERGER, Einar. Et baal.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 3: SI-Sky.JPG [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 4: MORGNER. Kalabrien Ricadi Meer 2099.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 5: SMAW.welding.af.ncs.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 6: Il pasto.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 7: VysokePece1.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 8: Wonga wetlands sewage plant.jpg [online] [cit ]. Dostupný z WWW: < Obrázek 9: main2 OZONE large 350.png [online] [cit ]. Dostupný z WWW: Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor


Stáhnout ppt "Kyslík – prvek nezbytný pro život"

Podobné prezentace


Reklamy Google