Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síra."— Transkript prezentace:

1 Síra

2 Úkol 1: Doplň pomocí periodické tabulky prvků:
a/ Latinský název b/ Značka c/ Skupina d/ Perioda e/ Počet p+,no,e- f/ Elektronegativita g/ Vznik iontu

3 Kontrola úkolu 1 a/ Sulphur b/ S c/ VI.A d/ 3 e/ 16, 16, 16 f/ 2,4
g/ So + 2e- → S-II

4 Síra volná – jako čistý prvek
Výskyt síry 1 2 Vázaná - rumělka červená HgS Vázaná – sfalerit ZnS Síra volná – jako čistý prvek Vázaná jako pyrit FeS2

5 Úkol 1: Podle obrázku napiš vlastnosti síry:
Barva: Skupenství: Vzhled: Zápach:

6 Kontrola úkolu 1 Barva: žlutá Skupenství: pevné Vzhled: krystalický
Zápach: bez zápachu

7 Další vlastnosti síry a b a/ Hoření síry b/ Vznik SO c/ Reakce SO2 s vodou c

8 Škodlivé účinky spalování uhlí
5 Spalování uhlí produkuje oxid uhličitý spolu s proměnným množstvím oxidu siřičitého v závislosti na kvalitě. Oxid siřičitý reaguje s vodou za vzniku kyseliny siřičité. Jestliže se dostane do atmosféry, reaguje s vodní párou a vrací se na zem ve formě kyselých dešťů. Emise z uhelných elektráren představují největší umělý zdroj oxidu uhličitého a tím výrazně přispívají ke globálnímu oteplování.

9 Úkol 2: Doplň vlastnosti síry
Síra je ….., krystalická látka. Hoří …… plamenem. Při hoření síry vzniká …. plyn , který má …….. zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s ….. na kyselinu siřičitou. Ten vzniká také ………. méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součást ……. dešťů. Emise z elektráren přispívají ke ………. oteplování Země.

10 Kontrola úkolu 2 Síra je žlutá, krystalická látka. Hoří modrým
plamenem. Při hoření síry vzniká bílý plyn, který má štiplavý zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s vodou na kyselinu siřičitou. Vzniká také spalováním méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součást kyselých dešťů. Emise z elektráren přispívají ke globálnímu oteplování Země.

11 Vulkanizace kaučuku - pryž
Užití síry Vulkanizace kaučuku - pryž 7 Pyrotechnika 6 Kyselina sírová

12 Úkol 3: Doplň text užití síry
Síra je známá od dávnověku a sloužila jako součást střelného prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní ……….. a … Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny …… . Sirné ….. používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná …. .

13 Kontrola úkolu 3 Síra je známá od dávnověku a sloužila jako
součást střelného prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní pyrotechniky a zápalek. Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny sírové. Sirné knoty používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná pryž.

14 Seznam použitých obrázků:
1. Dostupný pod licencí public domain na www: 2. Dostupný pod licencí public domain na www: 3. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 4. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 5. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 6. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 7. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Ostatní obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor


Stáhnout ppt "Síra."

Podobné prezentace


Reklamy Google