Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poptávka Rozhodování za rizika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poptávka Rozhodování za rizika"— Transkript prezentace:

1 Poptávka Rozhodování za rizika
Třetí seminář

2 Struktura semináře Poptávka I
V předcházejícím semináři jsme popsali chování jedince, který volí při daných cenách, příjmu a preferencích takový spotřební koš, při němž svůj maximalizuje užitek. V první části tohoto semináře se budeme zabývat vlivem změn cen zboží a příjmu na rozhodnutí jedince

3 Struktura semináře (poptávka 2)

4 Důchodová spotřební křivka I
Na základě zadaných grafů rozhodněte, zda: a) zboží X je normální či méněcenné b) pokud je zboží X normální, zda je též zbožím nezbytným nebo luxusním c) zboží Y je normální či méněcenné d) pokud je zboží Y normální, zda je též zbožím nezbytným nebo luxusním

5 Důchodová spotřební křivka II
Jedinec nakupuje pouze dvě zboží (Xm, Y) a) Zakreslete průběh ICC, pokud jsou obě zboží méněcenná b) Zakreslete průběh ICC, pokud jsou obě zboží luxusní

6 Engelova funkce Na základě zadaných Engelových funkcí:
a) Vypočtěte důchodovou elasticitu poptávky b) Určete, o jaká typ statku jde v případě příslušných Engelových funkcí.

7 Cenová spotřební křivka
Na základě zadaných grafů rozhodněte, zda je zboží cenově elastické, jednotkově elastické nebo cenově neelastické. Své tvrzení zdůvodněte.

8 Individuální funkce poptávky
Na základě zadaných funkcí individuálních poptávek splňte následující úkoly: a) Je sledované zboží Giffenovým statkem? Tvrzení zdůvodněte, b) Vypočtete cenovou elasticitu poptávky. c) Doporučíte - s ohledem na vypočtenou cenovou elasticitu poptávky - zvýšení nebo snížení ceny?

9 Funkce tržní poptávky Na základě zadaných funkcí individuálních poptávek odvoďte tržní poptávku. Porovnejte cenovou elasticitu poptávky individuálních poptávek a tržní poptávky.

10 Křížová elasticita poptávky
Na základě zadaných údajů vypočtěte křížovou elasticitu poptávky po jednotlivých zbožích. Rozhodněte, o které typy statků - z hlediska křížové elasticity poptávky - jde.

11 Hicksův rozklad vlivu změny ceny na poptávané množství
Na základě zadané změny velikosti příjmu jedince a ceny jednoho zboží rozhodněte, zda: a) zda a jak se změnila struktura spotřebního koše jedince, b) jak se změnila výše celkového užitku jedince.

12 Volba pojištění (zadání)

13 Volba pojištění (grafické řešení pomocí funkce užitku příjmu)

14 Volba pojištění (grafické řešení pomocí indiferenční analýzy)


Stáhnout ppt "Poptávka Rozhodování za rizika"

Podobné prezentace


Reklamy Google