Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů"— Transkript prezentace:

1 Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

2 MIEK1 – Příklady Může být současně TU kladný a MU záporný? Pokud ano, načrtněte příslušné grafy a vysvětlete. Vymyslete konkrétní příklad. Jestliže je MU nějaké komodity nulový, co můžeme říci o příslušném TU? Určete MU při spotřebě desáté jednotky statku X, pokud znáte funkci TU = 24X –X2

3 MIEK1 – Příklady Cena statku X je 120 Kč a cena statku Y je 80 Kč. Graficky ilustrujte změnu linie rozpočtu při současném zvýšení ceny X o 18 Kč a ceny Y o 12 Kč. Je možné zakreslit tyto dvě linie přesně? Vysvětlete. Co vyjadřuje sklon indiferenční křivky a co sklon linie rozpočtu? Vysvětlete jejich geometrickou i ekonomickou interpretaci.

4 MIEK1 – Příklady Částka, kterou chcete dohromady vydat na týdenní nákup masa a sýra, je 200 Kč. Je-li cena 1 kg masa 50 korun a cena sýra 40 Kč za 1 kg, pak: zakreslete vaši linii spotřebních možností a určete její sklon (množství sýra „nanášejte na osu y) zakreslete vaši množinu spotřebních možností zakreslete vaši linii spotřebních možností v případě růstu ceny masa na dvojnásobek znázorněte graficky, jak naleznete optimální skladbu vašeho nákupu v případe ad) c určete MRS v bodě optima v případě ad) a

5 MIEK1 – Příklady Zakreslete indiferenční křivky, pokud platí následující tvrzení: „Pepsi-cola a Coca-cola mi nesou stejný užitek (nejsem schopen je od sebe nikterak rozlišit)“. „Pizzu mám rád, voda je mi zcela lhostejná“. „Vždy potřebuji pravou a levou botu“. „Čokoládu mám rád, ale celer rád nemám“. „Peněz chci mít čím dál více. Paštiku mám rád, ale pokud jí sním více jak 1kg, je mi z ní špatně“. „ Ať mám jakýkoliv příjem, vždy spotřebovávám pouze pivo. 0.5 l piva stojí 20 Kč. Mám k dispozici 100 Kč “. Zakreslete linii rozpočtu tohoto spotřebitele. Je schopen dosáhnout rovnováhy?

6 MIEK1 – Příklady Student vynakládá celý svůj příjem na potraviny a oblečení. Jeho potřeby jsou uspokojeny při nákupu 20 kusů oblečení za měsíc, další kusy již nepřináší žádnou změnu jeho užitku. Zakreslete indiferenční mapu studenta. Jaký tvar bude mít indiferenční křivka, jestliže nebude platit zákon klesajícího mezního užitku alespoň u jednoho ze zkoumaných statků ?

7 MIEK1 – Příklady Indiferenční křivky nejsou negativně skloněné. Co v tomto případě můžeme říci o spotřebovávaných statcích? Předpokládejte, že rodiče určitého dítěte si všimli, že dítě považuje játra za nežádoucí statek („nemá je rádo“) a koláč považuje za statek žádoucí. Nakreslete indiferenční křivky dítěte pro játra a koláč. Můžete navrhnout způsob, jak by rodiče mohli přimět dítě jíst játra? Játra zakreslete na osu x.

8 MIEK1 – Příklady Předpokládejte, že spotřebitel považuje vepřové a hovězí maso za dokonalé substituty. S použitím indiferenční analýzy vysvětlete, proč si spotřebitel nikdy nekoupí hovězí maso, jestliže jeho cena za 1kg převýší cenu za 1kg vepřového masa. Vysvětlete řešení rovnováhy spotřebitele v podmínkách indiferenčních křivek uvedených v příkladu 1. Jaký je rozdíl mezi vnitřním a rohovým řešením rovnováhy spotřebitele? Uveďte další příklady.

9 MIEK1 – Příklady Zakreslete indiferenční křivku a rozpočtové omezení osoby, jejíž mezní míra substituce zeleniny za maso je nulová bez ohledu na to, jak velké množství zeleniny týdně spotřebuje. Kolik kilogramů zeleniny tento spotřebitel zkonzumuje, jestliže je v rovnováze? Proč se mezní míra substituce zeleniny za maso u vegetariána bude rovnat nekonečnu?


Stáhnout ppt "Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů"

Podobné prezentace


Reklamy Google