Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:10.3.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:10.3.2013."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy z obilovin Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z obilovin Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/

2 P ŘÍLOHY Z OBILOVIN www. commons wikimedia.cz

3 C HARAKTERISTIKA OBILOVIN Mezi obiloviny patří celá řada výrobků, které se běžně nepřipravují jako přílohy a hlavní pokrmy můžeme je však použít k jejich přípravě. Jsou to: - kroupy - krupky - perličky - vločky:ovesné, pšeničné, žitné www. commons wikimedia.cz - pohanka - jáhly - kukuřice - pohanka www. commons wikimedia.cz

4 OBILOVINY www. commons wikimedia.cz

5 P ŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA Předběžná úprava : kroupy před tepelnou úpravou přebereme, propláchneme studenou vodou(přebytečný škrob) popřípadě namočíme na 4-6hodin množství 1kg krup -3l vody. www. commons wikimedia.cz

6 T EPELNÁ ÚPRAVA Vařené kroupy: předběžná úprava:přebereme, důkladně propláchneme a namočíme na 2hodiny vaříme v dostatečné množství horké osolené vody. vaříme zvolna, nepřikrýváme a občas zamícháme (snadno se připálily). po uvaření scedíme a propláchneme studenou vodou (aby se neslepily), můžeme promastit tukem

7 T EPELNÁ ÚPRAVA Dušené kroupy: Předběžná úprava – přebereme, důkladně propláchneme, omyté kroupy necháme okapat na sítku. Ve vhodné nádobě orestujeme na tuku jemně nakrájenou cibuli,přidáme kroupy, krátce je osmahneme zalijeme vroucí vodou, osolíme a dusíme do měkka. Dušené kroupy podáváme jako přílohu místo rýže. www. commons wikimedia.cz

8 Jáhly nejdříve spaříme a teprve poté tepelně upravujeme, využití má hlavně při přípravě příloh, moučníků a moučných pokrmů. Pohanka využití má hlavně při přípravě příloh, moučníků a moučných pokrmů. Vločky velké využití mají hlavně ve zdravé výživě, při přípravě snídaní, v teplé kuchyni hlavně při přípravě příloh, moučníků a moučných pokrmů. www. commons wikimedia.cz

9 T EPELNÁ ÚPRAVA DUŠENÍM Ovesné vločky: Ovesné vločky orestujeme na rozehřátém tuku, zalijeme vroucí vodou (1kg vloček- 3l vody), osolíme a přivedeme do varu a potom dusíme v mírně předehřáté troubě do měkka. Ovesná kaše – místo vody zalijeme mlékem www. commons wikimedia.cz

10 P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:10.3.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google