Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny rostlinného původu Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny rostlinného původu Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana."— Transkript prezentace:

1 Potraviny rostlinného původu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 Autoring. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR- KC-PN/1-SL- 2/1 Název DUMPotraviny rostlinného původu Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdělení potravin podle původu, dělení potravin rostlinného původu, význam potravin rostlinného původu Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaRozdělení potravin, potraviny rostlinného původu, kuchařské suroviny a přísady Datum

3 Potraviny rostlinného původu Náplň výuky Rozdělení potravin podle původu Dělení potravin rostlinného původu Význam potravin rostlinného původu Kontrolní úkol

4 Rozdělení potravin podle původu Potraviny – mléko, vejce, maso, chléb, mouka aj. podle původu rozdělujeme na: - Živočišné obr.1 obr.2 - Rostlinné obr.3

5 Dělení potravin rostlinného původu 1.Ovoce – čerstvé a zpracované 2.Zelenina – čerstvá a zpracovaná 3.Houby 4.Luštěniny 5.Obiloviny a výrobky z obilovin 6.Brambory, výrobky z brambor a další okopaniny 7.Olejniny a výrobky z olejnin 8.Koření a další ochucovadla 9.Sladidla 10.Káva a kávoviny 11.Čaje 12. Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky

6 Význam potravin rostlinného původu Potraviny rostlinného i živočišného původu - slouží jako kuchařské suroviny a přísady, tj. uplatňují se ve výživě člověka - obsahem živin, čili svou energetickou a výživovou hodnotou přispívají k uspokojení energetických a výživových potřeb člověka

7 Kontrolní úkol Níže uvedené potraviny rostlinného původu zařaď do správné potravinové skupiny: Těstoviny, kokos, moučkový cukr, pšenice, ananas, mrkev, tykev, rohlík, marmeláda, rajský protlak, sádlo, rané brambory, mletá červená paprika, fazole, žampiony, olivový olej, ovocný čaj, med, cibule, hlíva ústřičná, sója, jablko, chleba, škrob, melasa,chřest, kmín, hřib smrkový, kukuřice, melta, čokoládové lupínky, petrželová nať, krystalový cukr, čočka

8 Řešení Ovoce: kokos, ananas, jablko, marmeláda Zelenina: mrkev, tykev, cibule, rajčatový protlak, chřest Houby: žampiony, hlíva ústřičná, hřib smrkový Luštěniny: fazole, sója, čočka Obiloviny a výrobky z obilovin: kukuřice, rohlík, pšenice, chleba, těstoviny Brambory, výrobky z brambor a další okopaniny: rané brambory, škrob Olejniny a výrobky z olejnin: sádlo, olivový olej Koření a další ochucovadla: kmín, mletá červená paprika, petrželová nať Sladidla: med, moučkový cukr, melasa Káva a kávoviny: melta Čaje: ovocný čaj Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky: čokoládové lupínky

9 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: cliparty cliparty

10 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, Probulov, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Potraviny rostlinného původu Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana."

Podobné prezentace


Reklamy Google