Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským."— Transkript prezentace:

1 01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Hnůj je směs tekutých a tuhých výkalů zvířat s podestýlkou (chlévská mrva), které prošly procesem zrání (mineralizací a humifikací) produkce, obsah sušiny, organických látek a živin je závislá na: – počtu zvířat – druhu zvířat – stáří zvířat – krmení – způsobu ustájení – množství a druhu steliva – počtu dnů ustájených ve stáji

3 způsoby zjišťování produkce hnoje: – vážením při odvozu mrvy ze stáje nebo hnoje z hnojiště ke hnojení – výpočtem podle objemu a známé objemové hmotnosti mrvy nebo hnoje – výpočtem na základě tabulkové denní nebo roční produkce mrvy či hnoje

4 skladování: – polní hnojiště – stacionární hnojiště běžná doba skladování je 6 měsíců použití ke hnojení: – okopanin, jednoletých pícnin, olejnin, některých zelenin a vytrvalých kultur a může být přidáván do kompostů – nejčastěji v dávkách 20 – 40t/ha ve 2 až 4-letých cyklech po rozmetání bez odkladu zapravit!

5 Močůvka jsou zkvašené tekuté výkaly zvířat s odpadní vodou dusíkato – draselné hnojivo způsoby zjišťování produkce: – měřením jejího objemu v jímce – výpočtem na základě tabulkové denní nebo roční produkce skladována v jímkách s minimální kapacitou na 3 měsíce

6 Použití: – ke hnojení na široko v dávce 20 – 60t/ha – jako hnojivá závlaha na list ředěná 1:5 – 15 – meziřádkově 15 – 30t/ha – k zálivce kompostů

7 Kompost organominerální hnojivo vyráběné z: – 8 – 10 dílů odpadových hmot organického původu – znehodnocené seno, sláma řepky a kukuřice, znehodnocená sláma obilovin, tráva, zbytky zeleniny,… – 1 dílu minerálního – zemina ze stavenišť, usazenina z cest, příkopů, dvorů, bahno z rybníků,… výroba: – složky se vrství, povrch se překrývá zeminou – zrání závisí na činnosti aerobních bakterií – potřebují kyslík (překopávání) a vlhkost (zálivka) – zrání kompostu z běžných hmot trvá asi 4 – 5 měsíců

8 komposty bývají obohacovány průmyslovými hnojivy – P, Ca, N i statkovými hnojivy – hnůj, kejda, močůvka znaky zralého kompostu: – drobtovitá struktura – nerozeznatelné původní složky – tmavá barva – vůně zahradní půdy vhodný k: – základnímu hnojení v dávce 30 – 50t/ha pro náročné plodiny, pro ostatní v dávce poloviční – přihnojení – působí rychle – hnojení trvalých travních porostů Obrázky z vlastních zdrojů

9 K O N E C Příloha Metodiky 01.5 projektu Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře, který byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským."

Podobné prezentace


Reklamy Google