Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:13.10.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:13.10.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Technologické postupy minutkových pokrmů z telecího masa Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů minutkových pokrmů z telecího masa Šablona číslo materiálu: III/

2 Technologické postupy minutkových pokrmů z telecího masa

3 Technologické postupy: Přírodní telecí řízek : plátek z telecí kýty (ořechu) krájený přes vlákno, zlehka naklepat, nakrájet okrajové blány, osolit. Rychle opečeme, vyjmeme. Do pánve moučné máslo podlít vývarem, provařit dle potřeby dochutit solí. V hotové šťávě krátce prohřejeme hotový řízek. Vhodná příloha: různé úpravy brambor( bramborová kaše, šťouchané brambory).

4 Telecí řízek na žampionech - do šťávy přidáme podušené žampiony Pražský telecí řízek - šťáva jemněná máslem, obložení - list hlávkového salátu, do něho vložíme míchaná vejce se šunkou a hráškem Holštýnský telecí řízek - maso možno potřít sardelovou pastou,šťáva je zjemněná máslem, obložíme sázeným vejcem, sardeli a kapary Telecí filé- menší silnější plátky z kýty, na porci většinou dva plátky

5 Přírodní telecí žebírko Smažený telecí řízek wikipedia. org

6 Přírodní telecí medailónky- úprava 4ks.viz. přírodní řízek Telecí medailónky s husími játry - obložené plátky husích jater podušených na másle, přelít výpekem Telecí medailónky na smetaně se žampióny - jemná smetanová šťáva, chuťově zvýrazněná bílým vínem a na másle dušenými žampióny Telecí medailónky zapékané se sýrem - potřené směsí dušených žampionů a šunky, která je spojená žloutky a zapečená se sýrem

7 Smažené telecí žebírko: plátek masa s kostí, naklepeme, nasekáme okrajové blány,osolíme,obalíme v trojobale, pak smažíme v rozpáleném tuku do zlatova. Vhodná příloha: různé úpravy brambor( bramborová kaše, šťouchané brambory). Pařížský řízek – předběžně upravené maso: plátek z kýty naklepeme,osolit - namáčíme do těstíčka (vejce+mléko+hl.mouka+hrášek). Smažíme v rozpáleném tuku do zlatova. Vhodná příloha: různé úpravy brambor( bramborová kaše, šťouchané brambory), zeleninové saláty

8 Moravský telecí řízek - do těstíčka přidáme nastrouhaný sýr (moravský bochník) a smažíme do zlatova. Parmský telecí řízek - do těstíčka přidáme nastrouhaný sýr (parmezán), smažíme do zlatova Tel. řízek ve vinném těstíčku - místo mléka použijeme na těstíčko bílé víno Vhodná příloha: různé úpravy brambor( bramborová kaše, šťouchané brambory), zeleninové saláty

9 Vnitřnosti Smažené telecí játra : předběžně upravená játra,krátce povaříme, necháme vychladit, krájíme na plátky, obalujeme v trojobalu a smažíme v rozpálené tuku. Játra solíme až při expedici!!! Smažený jazyk:(blanšírujeme),stáhneme,nakrájíme na plátky a obalujeme v trojobalu a smažíme.

10 Použité zdroje www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:13.10.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google