Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vaření – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vaření – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."— Transkript prezentace:

1 Vaření – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/2 Název DUMVaření – rozdělení, způsoby Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: způsoby vaření. Výukový materiál lze použít při vyučování dané látky a zároveň může sloužit při samostudiu. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaVaření, základní vaření, blanšírování, pošírování, další způsoby vaření Datum

3 Vaření – rozdělení, způsoby Vaření Základní vaření Blanšírování Pošírování Vaření v tlakové nádobě Vaření ve vodní lázni Vaření v páře Náplň výuky

4 Vaření Vaření je tepelná úprava, kdy na potravinu působí tekutina o teplotě 78 – 112 °C. Surovina je zcela nebo částečně ponořena do tekutiny. Používáme několik různých způsobů, které se řadí do úprav vařením, volíme je podle charakteru vařené suroviny, podle času a podle podmínek provozu. Tekutina může být voda, mléko, vývar, víno, … a může mít tekutou konzistenci nebo může být ve formě horké páry. Teplota 78 °C – ode dna nádoby se odlepují bubliny, které stoupají k povrchu. Teplota 100 °C – povrch hladiny je rozvířený. Teplota 112 °C – dosáhneme varem v tlakové nádobě. obr. č.1

5 Základní vaření obr. č.2 Základní vaření – teplota 100 °C Pošírování – táhlý var – teplota 78 °C Blanšírování – teplota 100 °C – krátkodobé vaření, spaření vřící vodou Potravina Tekutina

6 Vaření v tlakové nádobě obr. č. 3 Vaříme pří zvýšeném tlaku. Urychlujeme var – zlevňujeme výrobu. Potravina se „vyvaří“ – odevzdá veškeré cenné látky do vývaru. Potravina Tekutina

7 Vaření ve vodní lázni obr. č. 4 Vaří se potraviny, které obsahují sacharidy (například škroby a cukry) a snadno se připalují. Potravina Voda 100 °C

8 Vaří se tak potraviny které obsahují velké množství cenných látek např. ryby, zelenina, ovoce, … Vaření v páře Děrovaná podložka na potraviny Pára, která vznikla vařením vody pod podložkou Obr. č. 5

9 Kontrolní otázky 1.Vysvětli princip vaření. 2.Jaké dosahují teploty tekutiny?1 3.Které tekutiny na vaření používáme? 4.Co je „blanšírování“? 5.Co je „pošírování“? 6.Které potraviny vaříme v páře a proč?

10 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office j wmf

11 Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vaření – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."

Podobné prezentace


Reklamy Google