Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová."— Transkript prezentace:

1 Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-Ek/1-EK-2/19 Název DUMÚčelové stravování Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětEkonomika Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, nutno doplnit výkladem, náplň: závodní, školní a ústavní stravování Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaZávodní, školní a ústavní stravování Datum

3 Závodní stravování Školní stravování Ústavní stravování Náplň výuky Účelové stravování

4 Formy účelového stravování je určeno pouze pro určité skupiny obyvatelstva strávník hradí pouze hodnotu poskytovaných surovin ostatní náklady se hradí ze společenských prostředků tato zařízení nevytváří zisk a zpravidla plní jen funkci základního a doplňkového stravování Patří sem stravování Závodní Školní ústavní Obr. 1

5 Závodní stravování Stravování zaměstnanců v průběhu jejich pracovní směny je samozřejmě možno považovat především či zcela výhradně za jejich soukromou záležitost. Může však být i významnou součástí sociální politiky zaměstnavatele. Obr. 2

6 Financování závodního stravování Zajištění stravování a poskytnutí příspěvku na jeho úhradu je častou a efektivní výhodou (tzv. benefitem) poskytovanou zaměstnavatelem zaměstnancům. Pro zaměstnavatele je výhodnou formou stabilizace a pracovní motivace zaměstnanců. Zaměstnanec poskytnutím resp. přijetím příspěvku na stravování získává nedaněný příjem, který nepodléhá ani odvodům pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ani pojistnému na veřejné zdravotní pojištění. Cena jídla vychází z vynaložených nákladů, ale pro strávníka je snížena o příspěvek podniku.

7 Školní stravování Školní stravování v České republice má již téměř padesátiletou tradici. Jeho počátky se datují do doby po druhé světové válce, kdy byla snaha poskytovat válkou postiženým dětem ve škole alespoň nějakou stravu. V současné době se školním stravováním rozumí společné stravování dětí, žáků a zaměstnanců škol, předškolních zařízení a školských zařízení zařazených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo kraji do sítě škol předškolních zařízení a školských zařízení. Obr. 3

8 Financování školního stravování Jeho dostupnost pro děti a žáky těchto škol je taková, že děti v mateřských školách a žáci základních škol se, pokud mají zájem, mohou stravovat všichni. Středoškoláci až na malé výjimky se mohou stravovat také, pokud mají zájem. V jejich případě však musí někde jejich škola, která nemá svoji vlastní školní jídelnu, hledat možnost stravování v jiných školních jídelnách či nějaké náhradní řešení. Obr. 4

9 Ústavní stravování je součástí určitého režimu financuje se převážně ze společenských prostředků zahrnuje stravování - nemocniční - v armádě - v nápravných zařízeních – je součástí Strávníci většinou neplatí žádné stravné. Vše hradí zřizovatel. Platí se pouze nadstandartní strava. Obr. 5

10 Kontrolní otázky 1.Charakterizuj účelové stravování 2.Financování účelového stravování 3.Do tabulky vepiš správné zařízení z našeho regionu Závodní stravováníŠkolní stravováníÚčelové stravování

11 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní

12 Seznam použité literatury: [1] Jan Mlčoch: Ekonomika pro SOU a SOŠ, vydalo nakladatelství INFORMATORIUM, Praha 4, 2000, ISBN: O

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová."

Podobné prezentace


Reklamy Google