Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kružnice Matematika, 5. ročník VY_32_INOVACE_082, 5. sada, M ANOTACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kružnice Matematika, 5. ročník VY_32_INOVACE_082, 5. sada, M ANOTACE"— Transkript prezentace:

1 Kružnice Matematika, 5. ročník VY_32_INOVACE_082, 5. sada, M ANOTACE
 Soubor slouží k Výkladu základních pojmů, žák načrtne náčrtek, narýsuje kružnici, počítá poloměry a průměry. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák narýsuje základní rovinný útvar – kružnici, pracuje s pojmy poloměr, průměr. Pro koho je materiál určen  žák ZŠ, 5. ročník Autor  PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Matematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

2 KRUŽNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Čti: kružnice k se středem S a poloměrem 4 cm
k (S, r= 4 cm) Čti: kružnice k se středem S a poloměrem 4 cm k d k = kružnice r S= střed S r = poloměr d= průměr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 + Přiřaď ke kružnici: S ….. r ….. …... k ….. d
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Narýsuj: k (S, d= 6cm) Nejprve vypočítej poloměr kružnice: d= 6cm r = ? Načrtni náčrtek, vyznač k,S,r: k r= + S Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Postup: Zvol střed S Vezmi do kružítka poloměr kružnice, r = 3cm
Zapíchni kružítko do středu S a opiš kružnici Kružnici popiš - k Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Vypočítej poloměry a průměry kružnic:
1. d= 12 m r = …….. 8 cm 44 m 2. d = 8 cm r = …….. 6 m 3. r = 7 cm d = …….. 4 cm 4. r = 22 m d = ……… 16 m 5. d = 32 m r = ……… 6. r = 4cm d = ……. . 14 cm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Použitá literatura: RNDr. Justová, J. Matematika pro 5. ročník základních škol. 1.díl. 5.vyd. Všeň : Alter, ISBN s. 39 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Kružnice Matematika, 5. ročník VY_32_INOVACE_082, 5. sada, M ANOTACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google