Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Doplňte chybějící údaje:
Úloha: Doplňte chybějící údaje: Atom je částice chemické látky, která se skládá z ______ a ______ . Obal atomu je složen z _________ , které mají __________ náboj. Jádro atomu je složeno z __________ , které mají __________náboj, a z __________ , které jsou bez náboje. Protony a neutrony se nazývají ____________ . Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Doplňte chybějící údaje:
Úloha: Doplňte chybějící údaje: Atom je částice chemické látky, která se skládá z jádra a obalu. Obal atomu je složen z elektronů, které mají záporný náboj. Jádro atomu je složeno z protonů, které mají kladný náboj, a z neutronů, které jsou bez náboje. Protony a neutrony se nazývají nukleony. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Atom je elektroneutrální částice (bez náboje).
Obsahuje stejný počet protonů a elektronů. Hliník má 13 protonů v jádře a 13 elektronů v obalu. Obr.č.1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Protonové číslo (Z) – udává počet protonů v jádře atomu.
Zároveň udává počet elektronů v obalu atomu. Nukleonové číslo (A) - udává počet protonů a neutronů v jádře atomu. Obr.č.2 A = Z + N Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Každý atom je charakterizován protonovým a nukleonovým číslem.
Např.: - počet protonů Z = A = 25 - počet neutronů N = 13 - počet elektronů 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Struktura elektronového obalu:
Elektrony jsou v obalu umístěny ve vrstvách. V kolikáté periodě (řádce) v Periodické soustavě prvků prvek je, tolik bude mít elektronový obal vrstev. Vrstva má tolik elektronů, kolik je prvků v periodě (na řádce). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Má protonové číslo 13  má 13 protonů a 13 elektronů
Příklad: Hliník Al Má protonové číslo 13  má 13 protonů a 13 elektronů Je ve 3. periodě  obal bude mít 3 vrstvy 1.vrstva 2 elektrony - v 1.vrstvě PSP jsou 2 prvky 2. vrstva 8 elektrony - ve 2.vrstvě PSP je 8 prvků 3. vrstva 3 elektrony - ve 3.vrstvě PSP jsou ke hliníku (včetně Al) 3 prvky Obr.č.3 Celkem: = 13 elektronů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Atom vodíku 1H je nejjednodušším atomem:
Obr.č.4 p+ = 1 no = 0 e- = 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Načrtni a popiš stavbu atomu
Úloha: Načrtni a popiš stavbu atomu a) sodíku 11Na b) chloru 17Cl c) hořčíku 12Mg d) lithia 3Li Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 a) Obr.č.5 sodík 11Na Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 chlor 17Cl Obr.č.6 b) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Obr.č.7 hořčík 12Mg c) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 lithium 3Li Obr.č.8 d) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Použité obrázky: Obr.č.1 - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license, autor - Pumbaa Obr.č.2 – GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č.3 - Volně šiřitelné Obr.č.4 - Creative Commons Attribution 3.0 Unported license, autor – Xaquito Obr.č.5 - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license Obr.č.6 - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license. Obr.č.7- Obr.č.8 - Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google