Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_130305 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_130305 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra."— Transkript prezentace:

1 Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_130305 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

2 PŘÍPRAVA HUMRA  Humr je velký mořský rak, dosahuje okolo 20 cm.  Jeho maso je červené, hůře stravitelné.  Humra usmrtíme vložením do vroucí vody.  Vaříme půl hodiny.  Nejvhodnější sezona duben – říjen.  Vhodné způsoby přípravy – vaření ve vodě, v páře, grilování.  Humří maso se podává s hustými tučnými omáčkami.  Ze studeného se připravují humří majonézy, saláty a koktejly.

3 ROZPŮLENÍ HUMRA  Vařeného humra dáme na pracovní plochu.  Jednou rukou ho pevně uchopíme a ve středu rozpůlíme velkým kuchyňským nožem.  Vnitřnosti vyhodíme, stejně tak jako váček s pískem umístěný blízko hlavy.  Vyškrábneme jedlá nazelenalá játra a červeně oranžové jikry, pokud tam jsou.

4 VYBÍRÁNÍ MASA Z OCASU  Ocasní část humra položíme na pracovní desku a nožem rozpůlíme krunýř (můžeme rozstřihnout nůžkami).  Pracujeme opatrně, abychom maso nepotrhali.  Maso vyjmeme z ocasu a dáme stranou.

5 ODSTRANĚNÍ KLEPET A NOHOU  Prsty uchopíme klepeto co nejblíže u těla a ukroutíme ho.  Ukroutíme i druhé klepeto a osm malých nohou.  Nohy zlomíme v kloubu a pak pinzetou nebo kuchyňskou jehlou vyjmeme kousek masa, který je uvnitř.

6 ROZSEKNUTÍ KLEPETA  Část klepeta držíme v jedné ruce a nožem rozsekneme, můžeme použít louskáček na ořechy nebo kleště.  Odstraníme všechny kousky krunýře a opatrně vybereme z klepet maso.  Rozsekneme i zbývající části klepeta a vybereme z nich maso.  Stejný postup opakujeme u druhého klepeta.

7 HUMR

8 CITACE ZDROJŮ Krabi,humři, langusty [online] 2013 [cit.2013-06-26]. Dostupné z: http://www.receptyonline.cz/krabi-humri-langusty--805.htmlhttp://www.receptyonline.cz/krabi-humri-langusty--805.html Humři a langusty, gastroportál [online]. 2013 [cit.2013-06-21]. Dostupné z: www.gastroportal.orgwww.gastroportal.org


Stáhnout ppt "Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_130305 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra."

Podobné prezentace


Reklamy Google