Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
říjen VY_32_INOVACE_TOS_080107 VINAŘSKÉ OBLASTI ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Českou republiku nově dělíme na dvě vinařské oblasti
Českou republiku nově dělíme na dvě vinařské oblasti. Vinařská oblast ČECHY a vinařská oblast MORAVA. VINICE V ČR Osázené plochy vinic ,2 ha Neosázené plochy vinic 1 251,5 ha Celkem je produkční potenciál vinic v ČR ,73 ha

3 Vinařské oblasti obr. 1

4 VINAŘSKÁ OBLAST ČECHY Litoměřická, Mělnická.
Vinařskou oblast Čechy tvoří dvě vinařské podoblasti: Litoměřická, Mělnická.

5 PODOBLAST LITOMĚŘICKÁ
Vznikla sloučením původních vinařských oblastí mostecké, roudnické, žernosecké a disponuje 281 ha vinic. Zahrnuje obce Litoměřice, Most, Roudnice, Velké Žernoseky, Louny, Žatec a jejich okolí. Pěstované odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé. Z modrých odrůd se pěstuje hlavně Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rulandské modré a Zweigeltrebe.

6 PODOBLAST LITOMĚŘICKÁ
obr. 2

7 PODOBLAST MĚLNICKÁ K původní stejnojmenné vinařské oblasti byly přiřazeny vinařské oblasti čáslavská a pražská a disponuje 413 ha vinic. Zahrnuje nejen Mělník a okolí, ale i Brandýs nad L., Heřmanův Městec, Slaný, Kutnou Horu, Beroun, Kralupy nad V., Kladno a Prahu. Pěstované odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a tradiční odrůda Rulandské modré (Pinot noir), dovezená Karlem IV. z burgundské obce Chambertin.

8 PODOBLAST MĚLNICKÁ obr. 3

9 VINAŘSKÁ OBLAST MORAVA
Vinařskou oblast Morava tvoří čtyři vinařské podoblasti: Slovácká, Mikulovská, Velkopavlovická, Znojemská.

10 PODOBLAST MIKULOVSKÁ Jako jediná zůstala v původním územním rozsahu a rozloha jejich vinic je ha. Zahrnuje bioregion Mikulovská pahorkatina s vápenitými půdami v okolí Pálavy, Dunajovické vrchy a Valtickou pahorkatinu. Pěstované odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a Sauvignon, Chardonnay a Rulandské šedé. Z modrých odrůd jsou zde nejvíce zastoupeny Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe. V poslední době se zkouší ve větší míře Cabernet Sauvignon a Merlot.

11 PODOBLAST MIKULOVSKÁ obr. 4

12 PODOBLAST SLOVÁCKÁ Vznikla sloučením původních vinařských oblastí bzenecké, kyjovské, mutěnické, Podluží, strážnické a uherskohradišťské a její rozloha je ha vinic. Řeka Morava rozděluje podoblast na dvě části. V popředí pak město Bzenec, známé Ryzlinkem rýnským pod místním názvem Lipka. Pěstované odrůdy Müller Thurgau a Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Rulandské bílé, Ryzlink vlašský a Chardonnay. Z aromatických odrůd Sauvignon a Muškát moravský. Z modrých odrůd zaujímají přední postavení Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Modrý Portugal i Cabernet Moravia.

13 PODOBLAST SLOVÁCKÁ obr. 5

14 PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
Se svými ha vinic je největší podoblastí České republiky. Velkopavlovická vinařská podoblast je srdcem výroby moravských červených vín na ploše 2099 ha, což je nejvíce ze všech moravských vinařských podoblastí. Pěstované odrůdy Svatovavřinecké, Frankovka a kromě Modrého Portugalu a Zweigeltrebe i André. Z bílých odrůd jsou tu hlavně Veltlínské zelené, Müller Thurgau. K ostatním bílým odrůdám patří hlavně Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé, Chardonnay i Tramín.

15 PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
obr. 6

16 PODOBLAST ZNOJEMSKÁ Vinaři na Znojemsku obhospodařují 3 460 ha vinic.
Ve Znojemské podoblasti se projevuje západní proudění a dešťový stín Českomoravské vysočiny. Podoblast je hlavně známá bílými aromatickými víny. Bílé odrůdy jsou na ploše ha. Pěstované odrůdy Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé. Z výrazně aromatických odrůd to je hlavně Tramín, Pálava a Muškát Moravský. Modré odrůdy jsou na ploše 1064 ha a to hlavně Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré a Zweigeltrebe.

17 PODOBLAST ZNOJEMSKÁ obr. 7

18 Citace zdrojů Text: Vína z Moravy, vína z Čech. [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 1: TURISTICKÉ REGIONY ČR [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2-7: O víně - OBLASTI [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google