Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. březen 2013VY_32_INOVACE_TOS_080208 FILTRACE, PASTERIZACE A STÁČENÍ PIVA

2

3 Před stáčením piva do přepravních obalů (láhví, sudů) se může, ale nemusí pivo filtrovat. Piva, která dozrávají v láhvích nebo sudech se stáčí nefiltrovaná. Cílem filtrace je zbavení nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů.

4 K filtraci se používají filtry, jejichž náplní je křemelina. Křemelina je čistý jemnozrnný prášek – sypká nezpevněná hornina, která je tvořena schránkami rozsivek (jednobuněčné řasy), podle nichž se označuje také jako rozsivková zemina. Má vysokou absorpční schopnost, díky které zachytí nečistoty a nežádoucí látky v pivu.

5 Během filtrace je nutno omezit styk filtrovaného piva s kyslíkem, který se v této fázi negativně projevuje na kvalitě piva. obr. 1

6 obr. 2 Proces filtrace

7

8 Pasterizace je krátké zahřátí piva, kterým se přeruší mikrobiologické aktivity v pivu. Provádí se kvůli prodloužení trvanlivosti piva. Používají se dvě metody: tunelová pasterizace, průtoková pasterizace. Často se pasterace nahrazuje filtrací přes polypropylenovou membránu.

9 V tunelových pastérech procházejí láhve na posuvném pásu, kde se láhve zahřívají na požadovanou teplotu a poté se ochladí. Výhodou tohoto způsobu je sterilizace obalů – láhví, plechovek. Nevýhodou je delší doba pasterizace.

10 obr. 3

11 V průtokových pastérech se jedná o tepelné výměníky, zařazované do pivního potrubí před stáčením piva. Nazývají se mžikové. Pivo se zahřeje během několika sekund na 60 až 80 °C a rychle se ochladí. Výhodou tohoto způsobu je krátká doba pasterizace. Nevýhodou je sterilizace obalů odděleně.

12 obr. 4

13

14 Oddělení, kde je pivo stáčeno do některého z obalů, se nazývá stáčírna. Dříve se pivo stáčelo do dřevěných sudů, poté hliníkových sudů. Dnes se používají nerezové, tzv. KEG sudy.

15 Nejrozšířenějšími obaly jsou u nás láhve a sudy. Další méně používané obaly jsou plechovky a PET lahve. Do některých restaurací je pivo dopravováno v cisternách a přečerpáno přímo do tanků v restauraci.

16 obr. 5 Plnění piva

17 obr. 1 Filtrace - Oficiální stránky Pivovaru Svijany, a. s. [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-4-filtracehttp://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-4-filtrace obr. 2 Knížecí pivovar Racibórz | Fotogalerie | Pivní.info [online]. 2003 - 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://pivni.info/galerie/357-knizeci-pivovar-raciborz.htmlhttp://pivni.info/galerie/357-knizeci-pivovar-raciborz.html obr. 3 ABC Kovopit-engineering, spol. s r.o. | stroje a zařízení pro nápojový průmysl, vinařský průmysl, vinařství | [online]. 2009 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.abckovopit.cz/pastery.htmlhttp://www.abckovopit.cz/pastery.html obr. 4 ABC Kovopit-engineering, spol. s r.o. | stroje a zařízení pro nápojový průmysl, vinařský průmysl, vinařství | [online]. 2009 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.abckovopit.cz/pastery.htmlhttp://www.abckovopit.cz/pastery.html obr. 5 Stáčení - Oficiální stránky Pivovaru Svijany, a. s. [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-5-staenihttp://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-5-staeni


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google