Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složitá a slavnostní menu Vzpomínáte na 1. ročník? Pamatujete si rozdíl? jídelní lístek menu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složitá a slavnostní menu Vzpomínáte na 1. ročník? Pamatujete si rozdíl? jídelní lístek menu."— Transkript prezentace:

1

2

3 Složitá a slavnostní menu

4 Vzpomínáte na 1. ročník? Pamatujete si rozdíl? jídelní lístek menu

5 Jídelní lístek – seznam všech pokrmů nabízených v provozovně Menu – výběr pokrmů sestavený dle gastronomických pravidel, jedna cena

6 Druhy menu jednoduché – 1 až 3 chody složité – 4 až 5 chodů slavnostní – 6 a více chodů

7 Hlediska sestavování menu příležitost počet hostů, složení, zvláštní přání datum a čas náboženské a kulturní zvyklosti finanční limit

8 Zásady sestavování menu hlavní chod je středem menu neopakujeme stejné suroviny neopakujeme stejné tepelné úpravy výjimka – sezónní menu – mohou se opakovat suroviny před i po hl. chodu je skoro stejný počet pokrmů před hlavním chodem nepodáváme sladký pokrm a nápoj ryba se nepovažuje za hlavní chod ovoce a zelenina – nejlépe čerstvá

9 Pořadí pokrmů v menu studený předkrm polévka teplý předkrm ryba – mezichod hlavní chod sýr teplý moučník studený moučník zmrzlina ovoce káva

10 Pořadí nápojů v menu aperitiv pivo bílé víno růžové víno červené víno dezertní víno šumivé víno digestiv

11 Hodí se k sobě Bílé víno ryby vodní živočichové drůbež telecí libové vepřové zelenina jemné sýry

12 Hodí se k sobě Červené víno tmavé maso tučné maso sýry – tučné, plísňové, aromatické smažené pokrmy pikantní pokrmy houby vejce

13 Hodí se k sobě Růžové víno pikantní nebo smažené bílé maso přírodní úprava tmavého masa těstoviny zelenina luštěniny

14 Hodí se k sobě Šumivé víno sladké pokrmy ovoce předkrm aperitiv

15 Hodí se k sobě Dezertní víno silné vývary exotické polévky moučníky aperitiv

16 Bílá vína Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Muller Thurgau Rulandské šedé Tramín červený Veltlínské zelené Muškát Moravský Neuburské Pálava Sauvignon Chardonnay Veltlínské červené rané

17 Červená vína Frankovka Rulandské červené André Portugal modrý Svatovavřinecké Cabernet Sauvignon Merlot Zweigeltrebe Rulandské modré

18 Růžová vína Zweigeltrebe rosé Gracie rosé Cabernet Sauvignon rosé Rosé André Rosé Rulandské modré Frankovka rosé Rosé Svatovavřinecké

19 Šumivá vína Bohemia Sekt demi sec Bohemia Sekt rosé demi sec Bohemia Regia brut Hubert club Venuše Niké A. Mucha Chardonnay Sekt A. Mucha Ryzlink rýnský Sekt Cuvée Charmante demi sec

20 Ledová a slámová vína Rosé Svatovavřinecké ledové Veltlínské zelené ledové Pinot Noir Rosé Rulandské modré Chardonnay ledové Ryzlink Rýnský slámové Veltlínské zelené slámové

21 Vinařské obce – region Morava příklady Brno Čejkovice Hustopeče Kobylí Šakvice Mikulov Valtice Dolní Dunajovice Nový Šaldorf Znojmo Šatov Moravský Krumlov Břeclav Čejč Mutěnice Kyjov

22 Vinařské obce – region Čechy příklady Bělušice Most Velké Žernoseky Kutná Hora Liběchov Mělník Praha – Troja, Vinohrady

23 Sestava složitého menu Aperitiv Pivo Bílé víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Polévka Ryba Hlavní chod Moučník Káva

24 Sestava složitého menu II Aperitiv Bílé víno Červené víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Teplý předkrm Hlavní chod Sýr Moučník Ovoce Káva

25 Hledej chyby Rulandské šedé Frankovka, 2007 Mikulov Bohemia sekt demi sec Martell cognac Rostbeef Hráškový krém s krutony Hovězí steak na pepři, hranolky Výběr českých sýrů Ovocný řez se šlehačkou Alžírská káva


Stáhnout ppt "Složitá a slavnostní menu Vzpomínáte na 1. ročník? Pamatujete si rozdíl? jídelní lístek menu."

Podobné prezentace


Reklamy Google