Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech."— Transkript prezentace:

1 Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech

2 Nevhodné stravovací návyky (nepravidelný příjem potravy, rychlé stravování takřka v běhu na ulici, nevyvážené zastoupení jednotlivých živin…) přispívají, kromě jiných faktorů, ke vzniku peptických vředů. Jídlo většinou přinese úlevu od bolesti dvanáctníkového vředu, ale neuleví od bolesti z žaludečních vředů a může je dokonce zhoršit.

3 Příjem potravy potřeba upravit tak, aby bylo dosaženo plynulé sekrece trávicích šťáv: – zajistit dostatečný časový prostor pro stravování –příjem porcí jídla denně –přiměřená velikost jednotlivých porcí –výběr vhodných potravin a jejich vhodná příprava (viz dále) –omezit konzumaci alkoholu

4 NÁPOJE vyvarovat se nápojům syceným kysličníkem uhličitým (s bublinkami) omezit kyselé nápoje (šťávy z citrusového ovoce) nepít velmi horké či velmi studené omezit pití kávy - ne „turka“ a espresso, kávu vždy dochucovat mlékem nebo smetanou - mírní účinek kávy na sliznici zaž. traktu

5 pivo - 1/3 nízkostupňového piva k jídlu podporuje trávení, u točeného pozor na kysličník uhličitý víno - snášenlivost je individuální, většinou působí obtíže bílé a dezertní víno ostatní alkohol - není vhodný

6 POTRAVINY ZAKÁZANÉ maso - tučné maso (husa, kachna), zvěřina, uzeniny, uzené ryby, sardinky, očka, kaviár mléčné výrobky - pikantní a uzené sýry pečivo - kynutá těsta, linecké a lístkové těsto, někdy těsta s kypřícím práškem do pečiva zelenina - zelí, kapusta, květák, zelená paprika, nakládané okurky, ředkvičky, česnek

7 ovoce - rybíz, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle luštěniny - sušené pochutiny - mák, ořechy, ostré koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka nejíst velmi horké či velmi studené pokrmy smažená jídla

8 POTRAVINY DOPORUČENÉ maso - z mladších zvířat, libové (telecí, jehněčí, kuřecí, králičí, krůtí, klokaní, ryby sladkovodní i mořské, vepřové), z uzenin v malém množství dušená šunka tuky - oleje, máslo, margaríny mléčné výrobky - všechny, kromě pikantních sýrů, mléko většinou obtíže zmenšuje, vhodné jsou zejména zakysané výrobky

9 zelenina - všechna kromě dříve vyjmenovaných ovoce - dostatečně zralé plody, banány, jablka, třešně, višně, broskve, meruňky koření - petržel, dobromysl, bobkový list, pažitka, majoránka, červená sladká paprika, kmín, kopr, vývar z hub

10 Při stabilizaci onemocnění možno rozšířit: sardinky, linecké těsto, květák, ořechy, mák, datle, drůbeží párky Vhodné technologické postupy - vaření, dušení, grilování, pečení


Stáhnout ppt "Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech."

Podobné prezentace


Reklamy Google