Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_07 Název DUMu: Léčebná výživa Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3.KP Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Léčebná výživa •Význam léčebné výživy •výživa se musí přizpůsobit zdravotnímu stavu člověka •musí se přizpůsobit druhu nemoci •dochází ke změnám v přípravě a způsobu podávání stravy •nový název – léčebná výživa / dieta/ •většina diet je stanovena lékařem

3 Střední škola Oselce Léčebným učinkem stravy dosahujeme •změnou množství stravy – pokles nebo vzestup hmotnosti •změnou poměru základních živin – zvýšení nebo snížení bílkovin, tuků a glycidů •výběrem potravin – zákaz nebo omezení určitých potravin, doporučují se jiné potraviny •technologickou úpravou - potravinu meleme, krájíme, mixujeme, vaříme •změnou časového rozvržení stravy – strava je rozdělena na pět i více denních dávek

4 Střední škola Oselce Jakou technologickou úpravou zajistíme vhodný léčebný účinek mletímvařenímsmažením krájenímpečením

5 Střední škola Oselce Léčebné diety 1.Základní diety – označení číslem 0 – 14 2.Speciální diety – odvozené od základních označeny např. 0-S, 1-S, 9-S 3.Standartizované dietní - využívané při léčbě v nemocnicích

6 Střední škola Oselce Léčebné diety •Speciální diety 0-S čajová 1-S tekutá výživa 4-S s přísným omezením tuků 9-S diabetická šetřící

7 Střední škola Oselce Druhy diet ZÁKLADNÍ DIETY Dieta č. 0 – tekutá  je šetrná  předepisuje se na krátkou dobu, převážně v prvních dnech po operaci dutiny ústní, trávicího ústrojí, při chorobách jícnu…  pokrmy jsou v tekuté formě – vaření, dušení a rozmixování s přidáním smetany, mléka… s vyloučením alkoholu, kávy, cibule, česneku

8 Střední škola Oselce •Dieta č. 1- kašovitá  krátkodobá, ale v některých případech dlouhodobá  podává se v po operacích žlučníku, při žaludečních vředech, při chorobách jícnu a hltanu  úpravy pokrmu vařením, dušením, poté technologická úprava do kašovité hmoty- méně zatěžují trávicí trakt  vyloučit alkoholické nápoje, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, tučná masa, ocet.

9 Střední škola Oselce U diety č. 1 je zákaz používání těchto potravin česnek cibule kávu alkoholické nápoje uzeniny tučná masaocet kávu

10 Střední škola Oselce •Dieta č. 2 – šetřící  při poruchách trávení – vředové choroby žaludku, dvanácterníku, po operaci žaludku  strava musí být plnohodnotná a lehce stravitelná  úpravy pokrmu vařením, dušením i pečením – bez tuku, s přidáním másla, oleje, zahuštěním nasucho opraženou moukou, použití světlého zeleninového základu, podávání malých porcí

11 Střední škola Oselce  vyloučit smažená jídla, uzená masa, koření, alkohol, kávu, čokoládu, silné vývary, tmavé základy, nadýmavé potraviny, slané pokrmy, horké či studené pokrmy alkohol koření

12 Střední škola Oselce •Dieta č.3 – racionální  je určena pacientům u nichž není třeba zvláštní úprava výživy  je energeticky vhodná pro ležící a málo se pohybující se pacienty  je to normální strava pro dlouhodobě hospitalizované, doplněná cvičením, dostatečným spánkem  s vyloučením kouření, alkoholu, živočišných tuků, uzenin, sladkých moučníků

13 Střední škola Oselce Zákaz těchto potravin

14 Střední škola Oselce •Dieta č.4 – s omezením tuku (žlučníková) o při onemocnění žlučníku, žlučových cest, tvoření žlučových kamenů, chorobách slinivky břišní o snížený obsah tuku, úpravy a výběr potravin je podobný jako u diety šetřící o s vyloučením sádla, škvarků, smažených a pečených mas, majonézy, tučných sýrů, přepalovaných tuků, povoluje se čerstvé máslo i slunečnicový olej o ráno větší porce, v poledne a večer malá

15 Střední škola Oselce Zákaz těchto pokrmů

16 Střední škola Oselce •Dieta č. 6 – nízkobílkovinná  při chronickém onemocnění ledvin, chorobách ledvin  bílkoviny jsou omezeny na polovinu běžné denní dávky /50g/  energetická hodnota je mírně snížena pokrmy musí být bez soli  dává se přednost méně chuťově dráždivým jídlům, omezit masitá a mléčná jídla  při delší léčbě doplňovat prvky Fe a Ca

17 Střední škola Oselce Které chemické prvky je důležité při této dietě doplňovat ? vápník síra fosfor železo

18 Střední škola Oselce •Dieta č. 7 – nízkocholesterolová •musí být výrazně snížen cholesterol v pokrmech •podávají se pokrmy se sníženým množstvím tuků a glycidů •pokrmy mají nízkou energetickou hodnotu •připravují se na teflonu, pečením, grilováním, vynechá se smažení •používá se olej slunečnicový, olivový nebo sójový •nezapomínat na ovoce, zeleninu, ryby

19 Střední škola Oselce •Dieta č. 8. – redukční / odtučňovací/ o nutná pro otylé a pro diabetiky o je energeticky limitována, s nutností vážit pečivo, chléb i příkrmů o vhodné tepelné úpravy – vaření, dušení, pečení, grilování o pokrmy se používají bez zahuštění, polévky a moučníky se nepoužívají o zakázán alkohol, cukr, tuky, ani na mazání pečiva, jídlo 6x denně - odvážené porce o do jídelníčku zařadit zeleninu, ovoce

20 Střední škola Oselce Které živiny se omezují při dietě č. 7 vitamíny sacharidy tukyvláknina vodaminerální látky

21 Střední škola Oselce •Dieta č. 9 – diabetická  pro diabetiky středního až vyššího věku  pro mladší diabetiky platí upravená forma s větší energetickou spotřebou  dieta je určena k delšímu použití, jídlo se dělí na šest denních dávek  nutné odvažování pečiva a příloh  zákaz medu, cukru, tuků,  kompoty a nápoje sladíme umělými sladidly

22 Střední škola Oselce Které potraviny nepoužíváme při dietě č. 9. jablka čokoláda mléčná sádlo cukr bílé pečivo vepřové maso rajčata med škvarky

23 Střední škola Oselce Dieta č. 10 – neslaná šetřící  je určena pro pacienty s chorobami srdce a cév, u chorob při kterých dochází k zadržování tekutin - otoky nohou  je energeticky snížená, ale dostačující  vylučuje NaCl a potraviny s obsahem Na  dochucujeme pokrmy s aromatickým kořením – kopr, pažitka, křen, česnek, cibule, vanilka, fenykl, bobkový list….  můžeme zařadit i sladká jídla, ne s kypř. práškem či jedlou sodou

24 Střední škola Oselce Dieta č. 11 – výživná strava  po nemoci, kdy mají nemocní opět nabýt sílu a zvýšit tělesnou hmotnost  po infekčních chorobách, po operacích, plicní TBC, při podvýživě, po ozařování  strava je plnohodnotná, energeticky vydatná, chuťově atraktivní, bohatá na živiny, omezení žádné  zákaz pití alkoholu, kouření  důležitá zásada je – včas přestat!

25 Střední škola Oselce Jakou stravu vyžaduje výživná dieta? Plnohodnotnou a chuťově atraktivní Energeticky vydatnou a bohatou na živiny

26 Střední škola Oselce •Dieta č. 12 – strava batolat  pro děti od půl roku do 3 let  jídla jsou lehce stravitelná, měkká, pestrá

27 Střední škola Oselce •Dieta č. 13 – strava větších dětí  od 4 do 15 let života, pokud nepotřebují zvláštní dietu  zařazujeme všechna běžná a oblíbená jídla

28 Střední škola Oselce •Dieta č. 14 – výběrová  jiné dietní předpisy dle lékaře

29 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google