Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření."— Transkript prezentace:

1 1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Některé vlastnosti látek se vyjadřují VELIČINAMI (např. teplota tání, teplota varu, hustota, …). Postup, kterým zjišťujeme hodnotu veličiny, nazýváme MĚŘENÍ. Skupenské přeměny:

2 VAR – změna kapalné látky na plynnou (vypařování probíhá v celém objemu). Teplota, při které var probíhá, se nazývá teplota varu (např. teplota varu ethanolu je 78,5 °C). Opakem varu je kapalnění. TÁNÍ – změna pevné látky na kapalinu (taveninu). Probíhá při teplotě tání (např. teplota tání ledu je 0 °C). Opakem tání je tuhnutí. TUHNUTÍ – změna kapalné látky na pevnou. Probíhá při teplotě tuhnutí (stejná jako teplota tání, např. voda tuhne při 0 °C). Teplota varu (kapalnění) i teplota tání (tuhnutí) závisejí na tlaku okolního vzduchu a též na množství nečistot v látce.

3 Počítáme pomocí vztahu: ρ =
HUSTOTA Počítáme pomocí vztahu: ρ = Jednotka hustoty: nebo [gram na centimetr krychlový] [kilogram na metr krychlový] Hustotu pevných látek určíme tak, že změříme hmotnost a objem dané látky a pomocí vzorečku hustotu vypočítáme. Hustotu kapalin můžeme vypočítat pomocí vzorečku a nebo změřit hustoměrem. hmotnost m V objem g cm3 kg m3

4 Příklady na výpočet hustoty:
Koule o objemu 3 cm3 má hmotnost 33,9 g. Urči hustotu látky, ze které je vyrobena. V tabulce (učebnice str. 136) dohledej o jakou látku se jedná. Ve 20 l kanystru je nalita kapalina. Hmotnost této kapaliny je 17 kg. Jaká je hustota této kapaliny?


Stáhnout ppt "1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření."

Podobné prezentace


Reklamy Google