Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová slova: hustota látek, výpočty hustoty, jednotky hustoty Anotace: Prezentace v PowerPointu digitálně zpracovává téma „Hustota“ z učebnice Fyzika pro 6. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Doplněno otázkami k procvičení učiva. Jsou zde i řešené příklady na výpočet hustoty.

2 Hustota látek - opakování
VY_52_INOVACE_PV14.31 Hustota látek - opakování

3 Hustota látek Různé látky mají různou hustotu.
Hustota závisí na tlaku a teplotě. Hustoty některých látek za normálního tlaku a teploty najdeme v MFCH tabulkách.

4 Hustota jako fyzikální veličina
Hustota vyjadřuje množství látky v jednotkovém objemu. Hustotu látky, ze které je zhotoveno nějaké těleso, vypočítáme tak, že hmotnost tělesa dělíme jeho objemem. Hustotu ve fyzice označujeme řeckým písmenem ρ (čti ró) Pomocí značek tedy můžeme zapsat ρ=m:V nebo ρ = m/V (m je značka hmotnosti, V je značka objemu)

5 Měření hustoty: Hustotu kapalin měříme pomocí tohoto přístroje, který se nazývá hustoměr Hustotu pevných látek zjišťujeme takto: Těleso z dané látky zvážíme, vložíme do odměrného válce s vodou o známém objemu a odečtením výsledného a známého objemu zjistíme objem tělesa hmotnost a objem tělesa ze zkoumané látky dosadíme do vzorce pro výpočet hustoty a vypočteme tak hustotu látky

6 Jednotky hustoty kg/m3 čti kg na m3 g/cm3 čti g na cm3
Vztah mezi jednotkami hustoty: 1 kg / m3 = 0,001 g / cm3 1 g / cm3 = 1000 kg / m3

7 Příklad výpočtu hustoty látky:
Hliníková lžíce o objemu 5,5 cm3 má hmotnost 15g. Urči hustotu hliníku. m = 15g V = 5,5 cm3 ρ = ? g/cm3 _______________ ρ = m / V  ρ = 15/5,5 g/cm3 ρ = 2,7 g/ cm3 Hustota hliníku je 2,7 g/cm3.

8 Otázky: Co je těžší? 1kg peří nebo 1kg železa?
A má větší objem 1kg peří nebo 1kg železa? A má tedy větší hustotu peří nebo železo? Je šperk vyroben z čistého zlata, má –li hmotnost 3g a objem 0,15cm3 ?

9 Zdroje informací: a) použité obrázky: b) použité obrázky: c) Kliparty –galerie Microsoft Office d) KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. FYZIKA pro 6. ročník základní školy. Praha: PROMETHEUS, ISBN

10 Výukový materiál: vypracovala: Mgr. Karolina Hadrbolcová
datum vypracování: květen 2011 ročník: 6. třída ZŠ, opakování hustoty ve vyšších ročnících ZŠ Člověk a příroda – FYZIKA – Vlastnosti látek a těles – Hustota látky Anotace: Prezentace v PowerPointu digitálně zpracovává téma „Hustota“ z učebnice Fyzika pro 6. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Doplněno otázkami k procvičení učiva.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115"

Podobné prezentace


Reklamy Google