Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.35 Téma: Vnitřní energie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová slova: vnitřní energie, částicová stavba látek, tepelná výměna Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma Vnitřní energie a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu. Lze využít při výkladu vnitřní energie.

2 VY_52_INOVACE_PV14.35 Vnitřní energie

3 Částicová stavba látek
Vnitřní energie souvisí s částicovou stavbou látek. Připomeňte si uspořádání částic v pevných, kapalných a plynných látkách a připomeňte si i vlastnosti těchto látek, které právě vyplývají z částicové stavby látek.

4 Částicová stavba látek
Všechny látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů, které se neustále neuspořádaně pohybují. O tomto pohybu částic nepřímo svědčí Brownův pohyb a difuze – viz pokus s hypermanganem Molekuly a atomy se neustále pohybují mají pohybovou (kinetickou) energii Ek Molekuly na sebe působí silou mají polohovou (potenciální) energii Ep

5 Vnitřní energie jako fyzikální veličina
Souhrn energií pohybových, polohových a energií částic molekul tělesa nazýváme vnitřní energie Zvyšování vnitřní energie se projeví na zvýšení rychlosti molekul, tedy větší kinetické energii a tím i vyšší teplotě tělesa. To platí i naopak. Pro vnitřní energii jako fyzikální veličinu užíváme značku U.

6 Jednotky vnitřní energie
Joule čti džaul Protože joule je malá jednotka, používá se častěji její násobek kilojoule, 1kJ = 1000J Vztahy mezi jednotkami vnitřní energie: 1 kJ = mJ kJ = 0,001 MJ 1 MJ = J J = 1000 mJ

7 Zvýšení vnitřní energie:
A) Prací - při práci dochází ke zvyšování vnitřní energie a tedy i teploty tělesa Např. mnutí rukou, pilování, huštění, běh, řezání, zatloukání hřebíku, atd. Pozn. často pak musíme tělesa chladit – ochlazování vrtáků, vypláchnutí úst u zubaře při vrtání zubu… B) Tepelnou výměnou - teplejší těleso předá část své energie studenějšímu. Tato část energie se nazývá teplo.

8 Zápis: Vnitřní energie souvisí s částicovou stavbou látek.
Souhrn energií pohybových, polohových a energií částic molekul tělesa nazýváme vnitřní energie Zvyšování vnitřní energie se projeví na zvýšení rychlosti molekul, tedy větší kinetické energii a tím i vyšší teplotě tělesa. To platí i naopak. Pro vnitřní energii jako fyzikální veličinu užíváme značku U, jednotku joule Vnitřní energii můžeme zvýšit: A) Prací - např. mnutí rukou, pilování… B) Tepelnou výměnou - teplejší těleso předá část své energie studenějšímu. Tato část energie se nazývá teplo.

9 Zdroje informací: Kliparty –galerie Microsoft Office
použitý obrázek: KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. FYZIKA pro 8. ročník základní školy. Praha: PROMETHEUS, ISBN

10 Výukový materiál vypracovala: Mgr. Karolina Hadrbolcová
datum vypracování: květen 2011 ročník: 8. třída ZŠ Člověk a příroda – FYZIKA – Práce, energie, teplo – Vnitřní energie Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma Vnitřní energie a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115"

Podobné prezentace


Reklamy Google