Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1 obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ říjen 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150106

2 Víte, že …  smetana je lehce stravitelná potravina?  přidáním smetany do pokrmů se zvyšuje jejich energetická i biologická hodnota?  zakysané výrobky patří mezi historicky nejstarší mléčné výrobky? obr. 2

3 Smetana se vyrábí odstředěním nepasterovaného mléka. Získaná smetana se musí tepelně ošetřit. Obsahuje totiž mnohem více mikroorganismů než mléko. Při pasteraci smetany se požaduje teplota minimálně 90 °C. obr. 3 Domácí odstředivka na mléko

4 6 % 12 %31 až 33 % 31 %

5 Smetana do kávy Smetana sladká Smetana ke šlehání Trvanlivá smetana obr. 4obr. 5 obr. 6 obr. 7

6 Význam zakysaných výrobků  Jsou výživově velmi hodnotné.  Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry, potlačují vývoj plynotvorných a hnilobných mikrobů.  Zakysané výrobky jsou sytivé.  Nepřetěžují trávicí orgány. obr. 8

7 Výroba zakysaných výrobků  Podstatou je kvašení pasterizovaného mléka nebo smetany.  Na zakysání se používají čisté mikrobiální kultury v podobě druhových zákysů (např. acidofilní zákys, smetanový zákys).  Současně se přidávají kmenové mikroby, které vytvářejí kyselinu mléčnou a aromatizující a ochucující látky (např. vitaminy skupiny B).

8 1.Syrové mléko se tepelně ošetří. 2.Potom se homogenizuje. 3.Naočkuje se zákysem. 4.Důkladně promíchá a ponechá v klidu zrát. 5.Po vyzrání se chladí, případně ochucuje a balí. Postup výroby obr. 9

9 Druhy zakysaných výrobků:  jogurt a jogurtový nápoj,  kysané mléko,  acidofilní mléko,  kefírové mléko,  kysaná smetana, obr. 10  podmáslí. obr. 11 obr. 12 obr. 13obr. 14 obr. 15

10 Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně charakterizuje získávání a následnou úpravu smetany. Je doplněn obrázkem domácí ruční odstředivky smetany. Snímek 4 Je zaměřen na dělení smetany a zejména na rozdílný obsah tuků jednotlivých tržních druhů. Snímek 5 Obsahuje obrázky nejběžnějších tržních druhů včetně jejich doporučeného použití. Snímek 6 Informuje o významu zakysaných výrobků pro lidskou výživu. Snímky 7 až 8 Jsou zaměřeny na výrobu zakysaných výrobků. Snímek 9 Je zaměřen na druhy zakysaných výrobků. Pro větší názornost obsahuje ukázky jednotlivých druhů.

11 JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, ISBN / ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN

12 obr. 1Šlehačka - recepty - Labužník.cz. Labužník.cz nejlepší recepty [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: obr. 2Kulinářský delikatesní blog TP: víkendové meníčko podle itala v kuchyni. Kulinářský delikatesní blog TP [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3Odstředivky na mléko | Valcha. VALCHA [online]. © [cit ]. Dostupné z: obr. 4ARCHIV | Smetana na vaření 12% | AkcniCeny.cz - letáky, akce a slevy. Akční ceny, letáky, akce, slevy v Tesco, OBI, Baumax, Interspar, Asko, Kaufland [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5Madeta jihočeská trvanlivá smetana skvělá ke šlehání | Lsza. Lsza [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 6Mlékárna Kunín smetana ke šlehání 31% | Lsza. Lsza [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 7Www.nakup-online.cz/images/17024.jpg. Nákup-online, široký sortimet pro Vaši domácnost i kancelář [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z:

13 obr. 8Jídelníček: 4. týden | Hubnutí | Femina.cz. Femina.cz - magazín, který ženám rozumí [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: obr. 9Acidofilo - Výroba Acidofila. Acidofilo - úvodní strana [online] [cit ]. Dostupné z: obr.10Meduňkový jogurt | Lady Rovena. Lady Rovena [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 11Zakysaná smetana | Albert. Albert [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: obr. 12KLASA – národní značka kvality potravin. Úvodní informace KLASA – národní značka kvality potravin [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 13Mlékárna Valašské Meziříčí - Co víte o kysaných mléčných výrobcích?. Mlékárna Valašské Meziříčí s.r.o. [online] [cit ].Dostupné z: obr. 14Mlékárna Kunín kysané podmáslí | Lsza. Lsza [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 15Produkty | Mlékárna Kunín. Domů | Mlékárna Kunín [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google