Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ únor 2013VY_32_INOVACE_ZBN_ obr. 1 obr. 2

2 Sušené mléčné výrobky  jsou dalším typem konzervovaných mléčných výrobků,  výhodou oproti tekutým je jejich ekonomicky výhodnější přeprava a skladování,  výživová hodnota je obdobná jako u tekutých, pouze je osmkrát zvýšena odstraněním vody,  mají velký význam ve výživě. obr. 3

3  Mléko se zbaví nečistot a rychle se zchladí na 5 až 8 °C (nebo se dvakrát pasterizuje),  upraví se v něm obsah tuku,  šetrně se (za sníženého tlaku a při nízké teplotě) zahušťuje ve vakuové odparce na 40 až 50 % sušiny, Výroba sušeného mléka  vede se do sušárny, kde je rozprašováno na jemnou mlhovinu do proudu horkého vzduchu,  po usušení se mléko přesívá a sype do obalů.

4  Přísady (kakao, cukr apod.) se přidávají před sušením do zahuštěného mléka nebo až do mléka usušeného, Výroba rozpustných (instantních) výrobků  usušený výrobek se zvlhčí parou nebo vodní mlhou a znovu se usuší,  pro zvýšení trvanlivosti jsou výrobky baleny v inertní atmosféře,  trvanlivost se prodlouží až dvojnásobně a může dosáhnout až jednoho roku.

5 Skladování  nekolísavá teplota od 10 do 15 °C,  ukládáme na dřevěné podlážky.  chráníme před výrobky s výrazným pachem,  Čisté, suché a větratelné místnosti,  chráníme před slunečními paprsky,

6 Mražené mléčné výrobky  Jsou speciální skupinou průmyslově vyráběné zmrzliny.  Jedná se o zmrazenou směs, která obsahuje ve vhodném poměru mléčný tuk, mléčnou sušinu, cukr, chuťové a aromatické přísady, emulgátory a stabilizátory;  jsou určeny pro rychlé osvěžení.  mají vysokou energetickou, ale i biologickou hodnotu; obr. 4

7 Výroba mražených mléčných výrobků  Směs surovin, tzv. mix, se pasterizuje, homogenizuje a chladí na 4 °C,  při této teplotě zraje až 24 hodin,  vzniklá stejnorodá hmota se zmrazuje na – 5 °C,  našlehává se, formuje a ztužuje dalším zmrazením na – 20 °C,  některé výrobky se zdobí různými polevami. obr. 5

8 Skladování  V mrazících pultech při teplotě nejvýše – 12 až – 18 °C.  Není dovoleno znovu zmrazovat rozmražené výrobky. obr. 6 obr. 7

9 Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož prezentace je prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně popisuje výrobu sušených mléčných výrobků. Snímek 4 Je také zaměřen na výrobu rozpustných (instantních) mléčných výrobků. Snímek 5 Obsahuje skladování sušených mléčných výrobků. Snímek 6 Informuje o mražených mléčných výrobcích. Snímek 7 Je zaměřený na výrobu mražených mléčných výrobků. Snímek 8 Stručně popisuje skladování mražených mléčných výrobků.

10 JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, ISBN / ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN

11 obr. 1Sušené mléko 20kg (20x1kg). Bubble Tea Grosshandel | [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: obr. 2Jakou nejraději lížete? - Šťastné ženy - zábava, soutěže, články, diskuse to jsou Šťastné ženy. Šťastné ženy - zábava, soutěže, články, diskuse to jsou Šťastné ženy [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3Mléko sušené, odstředěné | Databáze složení potravin ČR. Úvodní stránka | Databáze složení potravin ČR [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4Zpravodajství pro ženy | Jak vznikla česká zmrzlina | Tiscali.cz. Zpravodajství pro ženy | Tiscali.cz [online]. © 1996–2013 [cit ]. Dostupné z: obr. 5Zmrzlina Mrož, Prima | kupi.cz. Akční letáky kupi.cz [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 6Zmrzlinové vitríny | GAMYS s.r.o. Zmrzlinové vitríny | GAMYS s.r.o. [online]. © [cit ]. Dostupné z: obr. 7Internetový portál bezpečnosti potravin - Nebalená zmrzlina, předpisy. Internetový portál bezpečnosti potravin - Informační centrum bezpečnosti potravin [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google