Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1 obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ říjen 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150108

2 Víte, že …  tvaroh je lehce stravitelným zdrojem plnohodnotných mléčných bílkovin?  tvaroh obsahuje zejména vitaminy A a B 2 ? obr. 2  tvaroh je sražená bílkovina z mléka, oddělená od syrovátky lisováním?

3  Pasterované mléko o různé tučnosti se zahřeje na 18 až 28 °C.  Přidá se kyselina mléčná – vznikne tvarohovina.  Přidá se syřidlo – vznikne sýřenina. Výroba tvarohu: Zpracovává se z ní: tvrdý tvaroh. měkký tvaroh. Zpracovává se z ní: obr. 3 obr. 4

4  Potom se spotřebitelsky balí.  Vysrážená tvarohovina (sýřenina) se zbavuje syrovátky odkapáním, odstředěním nebo lisováním. Prodloužení trvanlivosti výrobku se dosahuje: Termizací. Termizace se provádí zahřátím výrobku na 65 °C. obr. 5

5

6  Pribináček  tvaroh zeleninový Ochucený tvaroh  tvaroh ovocný  Termix  Danette  Tvaroháček  Bobík Tvarohové variace: Speciality

7 Použití tvarohu: Pomazánky Tvarohová těsta Náplň do koláčů, buchet Na ovocné knedlíky, halušky, těstoviny obr. 9 obr. 6 obr. 7 obr. 8

8 Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně popisuje výrobu tvarohu. Snímek 4 Je také zaměřen na výrobu tvarohu a vysvětluje termizaci tvarohu. Snímek 5 Obsahuje dělení tvarohu. Snímek 6 Informuje o výrobcích z tvarohu. Snímek 7 Je zaměřen na možnosti použití tvarohu.

9 JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, ISBN / ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN

10 obr. 1Tvaroh (A / B) | český blog pro cizince. Český blog pro cizince [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2Domáci tvaroh/ Syridlo predaj. Úvod/ Syridlo predaj [online]. ©Copyrith [cit ]. Dostupné z: obr. 3Okrouhlický Bio tvaroh - Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi. Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi [online]. © 2010 [cit ]. Dostupné z: obr. 4Jogurtové knedlíky s jahodovou omáčkou; Spektrum zdraví. Spektrum zdraví: lunární kalendář online, ajurvédské byliny, přírodní léčení [online]. © [cit ]. Dostupné z: obr. 5Tvaroh. Co noveho na kopci [online]. © 2009 [cit ]. Dostupné z: obr. 6Chleba s tvarohovo-sýrovou pomazánkou | PENAM, a.s. PENAM - to dobré poznám | PENAM, a.s. [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: tvarohovo-syrovou-pomazankou.htmlhttp://www.penam.cz/cs/budte-fit/zijte-zdrave-zdrave-recepty/chleba-s- tvarohovo-syrovou-pomazankou.html obr. 7Fizule71: Z bábinčiny kuchařky - tvarohové knedlíčky. Fizule71 [online] [cit ]. Dostupné z:

11 obr. 8Pekařské výrobky | Lahůdky Cajthaml. Lahůdky Cajthaml [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 9Ostatní « Rubrika | Recepty pro Vás. Recepty pro Vás [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google