Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1 obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ září 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150102

2 Kvalitní mléko je bílá kapalina se žlutavým nádechem. Má lehce nasládlou chuť a příjemnou vůni. Mléko se získává dojením v kravíně. obr. 2 obr. 3

3 V cisternách se mléko převáží do mlékárny. obr. 4

4 Mléko se přejímá na rampě mlékárny, kde se kontroluje: množství vzhled vůně Odebírá se cisternový vzorek mléka, u kterého se měří: obsah tuku teplota kyselost

5

6 Homogenizace:  mléko se protlačuje pod tlakem až 200 barů přes jemné trysky;  mléčný tuk se neusazuje tak rychle ve formě smetanové vrstvy na povrchu.  kuličky mléčného tuku se roztříští a rovnoměrně se rozdělí v mléce;

7 Tepelné ošetření:  účelem je zničit choroboplodné mikroorganismy  prodloužit trvanlivost mléka Druhy tepelného ošetření: Pasterace  záhřev mléka na 85 °C, tzv. vysoká pasterace  záhřev mléka na max. 76 °C, tzv. šetrná pasterace

8 Uperace  záhřev mléka na 135 °C až 150 °C Vzniká mléko trvanlivé až 6 měsíců. Podmínkou tak dlouhé trvanlivosti je aseptické balení:  před naplněním se obal steriluje horkým vzduchem;  naplní se mlékem a hermeticky svařuje.

9 Úprava obsahu tuku tzv. egalizace:  obsah tuku v mléce se upravuje na požadovaný obsah tuku;  mléko plnotučné se smíchá s přiměřeným množstvím odstředěného mléka.

10 Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož prezentace je prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Charakterizuje mléko a znázorňuje získávání mléka. Snímek 3 Znázorňuje způsob převozu mléka do mlékárny. Snímek 4 Rozebírá, co mlékárny kontrolují, než mléko začnou zpracovávat. Text je animován na kliknutí, po úvodní větě se znázorní složené závorky a potom jednotlivé složky. Snímek 5 Vyjmenovává úpravu mléka v mlékárně. Snímky 6 až 9 Podrobně rozebírají jednotlivé úpravy mléka. Poslední snímek zakončuje video, které popisuje úpravu mléka v mlékárně.

11 ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN

12 obr. 1Mlieko priamo z vemien styll stuff. Styll stuff pravidelne o novinkách zo sveta darčekov, gadgetov, hi-tech, módy a tak ďalej [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: obr. 2Tímea in motion: Kontroverzné mlieko... Tímea in motion [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3Mastitis Control in First Lactation Heifers | The Milk House. ADMIN. The Milk House | International Dairy Farming Column | Writing about Farming | Ryan Dennis [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4Cisterny pro dopravu a sběr mléka | Cisterny | [online] [cit ]. Dostupné z: videoYoutube.com/ [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google