Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ listopad 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150104

2 Úvod Mléko je tekutina vylučovaná mléčnými žlázami savců a určená k výživě mláďat. V našich podmínkách se na trh dostává především mléko kravské, v malém rozsahu i mléko kozí. K výrobě některých sýrů se používá též mléko ovčí. obr. 1

3 Tržní druhy mléka Rozlišují se podle několika hledisek: Podle původu Podle způsobu tepelného ošetření Podle trvanlivosti Podle homogenizace

4 1. Podle původu  Mléko kravské  Mléko kozí  Mléko ovčí obr. 2 obr. 3 obr. 4

5 2. Podle způsobu tepelného ošetření  Mléko odtučněné – obsahuje nejvýše 0,15 % tuku (bílý obal)  Mléko nízkotučné – obsahuje nejméně 0,5 % tuku (zelený obal)  Mléko polotučné – obsahuje nejméně 1,5 % tuku (modrý obal)  Mléko plnotučné – obsahuje nejméně 3,5 % tuku (červený obal) Egalizace – obsah tuku v mléce se upravuje směšováním mléka odstředěného, plnotučného, případně smetany. obr. 5 obr. 6 obr. 7

6 4. Podle homogenizace Mléko homogenizované a nehomogenizované. Homogenizace – provádí se protlačováním mléka úzkou štěrbinou pod vysokým tlakem. Tukové kuličky se roztříští a nemají schopnost vystupovat na povrch. obr. 8

7 3. Podle trvanlivosti  Mléko čerstvé – má trvanlivost 3 dny  Mléko čerstvé s prodlouženou trvanlivostí – trvanlivost 5 dnů  Mléko trvanlivé – má trvanlivost podle způsobu balení 3 až 6 měsíců Pasterace – tepelné ošetření mléka s účelem zničit choroboplodné škodlivé mikroorganismy a prodloužit tak jeho trvanlivost.. obr. 9obr. 10

8 Rozdělení mléka podle průmyslového zpracování  Sušené – vyrábí se odpařováním vody z mléka v jemný prášek. obr. 11 obr. 12obr. 13 obr. 15obr. 16obr. 14

9 METODICKÝ LIST Snímek 4 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle původu, upozorní, že ovčí mléko není v prodeji, používá se pouze na výrobu sýrů. Snímek 5 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle tepelného ošetření a s rozlišením typu mléka v praxi barevnými obaly. V závěru snímku opakuje probrané učivo – egalizace. Snímek 6 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle homogenizace, v závěru snímku opakuje probrané učivo – homogenizace. Snímek 7 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle trvanlivosti, upozorní na používané obaly. V závěru snímku opakuje probrané učivo – pasterace. Snímek 8 Učitel žáka seznamuje s rozdělením mléka podle průmyslového zpracování, upozorní na používané obaly a skladovací podmínky.

10 Použitá literatura: KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, Merkur. Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit ]. Dostupné z: CITACE ZDROJŮ Internet:

11 obr. 1 ZDRAVÁ DIETA A ZDRAVÉ HUBNUTÍ. Mléko | Zdravá dieta a zdravé hubnutí [online] ©. 18. květen [cit ]. Dostupné z: obr. 2 ROBERTSON, Debra. File:Glarus-Cow.jpg - Wikipedia, the free encyclopedia [online]. Duben [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 3 SEĎA, Jakub. Ekokoza ; Piju kozí mléko! [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: obr. 4 ŽENA-IN. ŽENA-IN.cz - Rozhledna Travičná a oskerušobraní na Salaši - Magazín [online] © [cit ]. Dostupné z: salasi/kategorie/domahttp://zena-in.cz/clanek/rozhledna-travicna-a-oskerusobrani-na- salasi/kategorie/doma obr. 5 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: obr. 6 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: obr. 7 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: CITACE ZDROJŮ

12 obr. 8 ČPZP. [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: obr. 9 NAKUPDOMU.CZ. Olma - Mléko čerstvé polotučné 1l [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: obr. 10 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: obr. 11 MLÉKÁRNA HLINSKO, A.S. Tatra - Výrobky - Zahuštěná mléka - Zahuštěné mléko 7,5% [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: 75.phphttp://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky-neslazene- 75.php obr. 12 MLÉKÁRNA HLINSKO, A.S. Tatra - Výrobky - Zahuštěná mléka - Zahuštěné mléko slazené 8% [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: 9.phphttp://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky-slazene- 9.php obr. 13 MLÉKÁRNA HLINSKO, A.S. Tatra - Výrobky - Zahuštěná mléka - Zahuštěné mléko slazené s kakaem 8% [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: slazene-s-kakaem-9.phphttp://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky- slazene-s-kakaem-9.php CITACE ZDROJŮ

13 obr. 14 MIMISLEVA.CZ. Mimisleva.cz | Mimořádná nabídka KOJENECKÉ VÝŽIVY – 6ks SUNAR COMPLEX 3, 600g za 1039,-Kč včetně poštovného! [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: vcetne-postovneho-113/ vcetne-postovneho-113/ obr. 15 ARTIFEX INSTANT. Artifex | Bikava 200g [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: obr. 16 ARTIFEX INSTANT. Artifex | Sušená smetana 200g [online] © vyd [cit ]. Dostupné z: CITACE ZDROJŮ


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google