Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."— Transkript prezentace:

1 DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2013VY_32_INOVACE_TOS_080210

2 obr. 1

3 Piva se vždy dělila: Podle stupňovitosti (extraktu původní mladiny – EPM). Stupňovitost původní mladiny se určuje výpočtem obsahu alkoholu a skutečného extraktu, udává se v hmotnostních procentech (% hm.). Podle barvy. Podle způsobu kvašení.

4 V právním řádu ČR se pivem zabývá zejména vyhláška č. 335/1997 Sb., která provádí zákon o potravinách (zákon č. 110/1997 Sb.). Vyhláška obsahuje jak definici piva, tak požadavky na výrobu a jakost.

5 Rozdělení druhů piva a jeho označování Piva dělíme na 4 skupiny a 11 podskupin. Skupiny: Světlá piva Polotmavá piva Tmavá piva Řezaná piva

6 obr. 2obr. 3

7 Podskupiny: Výčepní Ležáky Speciální Portery Se sníženým obsahem alkoholu Se sníženým obsahem cukru Pšeničná Kvasnicová Nealkoholická Ochucená Lehká

8 4 skupiny Světlá – piva vyrobená převážně ze světlých sladů Polotmavá – piva vyrobená z tmavých sladů, karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými slady Tmavá – piva vyrobená z tmavých, karamelových sladů Řezaná – piva vyrobená při stáčení smíšením světlých a tmavých piv stejné skupiny

9 Podskupiny piv: Výčepní – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 8 až 10 % hm. EPM Ležáky – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 11 až 12 % hm. EPM Speciální – piva vyrobená piva vyrobená převážně z ječných sladů, 13 a více % hm EPM Portery – tmavá piva vyrobená převážně z ječných sladů, 18 a více % hm. EPM

10 Piva se sníženým obsahem alkoholu – piva s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % obj. (1 % hm. EPM) Piva se sníženým obsahem cukru – hluboce prokvašená piva s obsahem alkoholu do 0,75 g/100 ml a bílkovin do 0,4 g /100 ml Pšeničná – piva vyrobená s podílem extraktu u použitého pšeničného sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti celkově dodaného extraktu

11 Kvasnicová – piva vyrobená dodatečným přídavkem podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení Lehká – piva vyrobená převážně z ječných sladů, do 7 % hm. EPM, obsah využitelné energie max. 1300 kJ/l (na etiketě musí být uveden i obsah sacharidů, tuků, bílkovin)

12 Nealkoholická – piva s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % obj. (0,4 % hm. EPM) Ochucená – piva s přídavkem aromatizovaných látek, např. bylin, ovocného koncentrátu, medu nebo potravinových doplňků, lihovin a jiných alkoholických nápojů, které nesmí překročit 10 % obj.

13 obr. 4obr. 5

14 obr. 6 obr. 7

15 CITACE ZDROJŮ obr. 1: Typy a druhy Českého piva | Svět-piva.cz [online]. 12. 10 2012 [cit. 2013-09-07]. Dostupné z: http://www.svet-piva.cz/clanky-o-pivu/typy-a-druhy-ceskeho-piva.htmlhttp://www.svet-piva.cz/clanky-o-pivu/typy-a-druhy-ceskeho-piva.html obr. 2: Резаное пиво | Самый сок! [online]. 2005-2012 [cit. 2013-09-07]. Dostupné z: http://ibigdan.com/2012/01/11/rezanoe-pivo/http://ibigdan.com/2012/01/11/rezanoe-pivo/ obr. 3: 3 piva za 49 Kč! Pivo a domácí buřty v nové Kozlovně v centru Prahy! | Zapakatel.cz - Praha [online]. 2011 [cit. 2013-09-07]. Dostupné z: http://www.zapakatel.cz/cs/praha/detail/id-9881--3-piva-za-49-kc-pivo-a-domaci-burty-v- novehttp://www.zapakatel.cz/cs/praha/detail/id-9881--3-piva-za-49-kc-pivo-a-domaci-burty-v- nove obr. 4: Amerykańska ikona browar Anchor [online]. 2013 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://www.smaki-piwa.pl/piwo/anchor-porter/http://www.smaki-piwa.pl/piwo/anchor-porter/ obr. 5: Recenze Kirsch Porter – Bergquell — Pivní recenze [online]. 2010 - 1013 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://pivnirecenze.cz/7176-recenze-kirsch-porter-bergquelllhttp://pivnirecenze.cz/7176-recenze-kirsch-porter-bergquelll obr. 6: V Německu stoupá spotřeba ochucených piv | Chuť piva [online]. 2012 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://chutpiva.cz/clanky/zpravy/v-nemecku-stoupa-spotreba-ochucenych-piv/http://chutpiva.cz/clanky/zpravy/v-nemecku-stoupa-spotreba-ochucenych-piv/ obr. 7: ČEŠI si zamilovali OCHUCENÁ PIVA: Odborníci přišli na to, proč se tak moc pijí - tn.cz [online]. 2012 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://tn.nova.cz/zpravy/ekonomika/cesi-prisli-na-chut-ochucenemu-pivu-odbornici-prisli-na-to-proc-se-tak- moc-pije.htmlhttp://tn.nova.cz/zpravy/ekonomika/cesi-prisli-na-chut-ochucenemu-pivu-odbornici-prisli-na-to-proc-se-tak- moc-pije.html


Stáhnout ppt "DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google