Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví."— Transkript prezentace:

1 OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ říjen 2013VY_32_INOVACE_TOS_080214

2 Voda Jeden litr piva obsahuje průměrně 920 g vody, která je relativně rychle absorbována zažívacím traktem, což přispívá k pocitu žízně.

3  Pivo obsahuje přibližně 1200 mg/l minerálií  Draslík ( mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky.  Hořčík ( mg/l) odpovídá přibližně 45 % doporučené denní dávky. Nedostatek hořčíku může způsobit zvýšení výskytu stresových situací, neurologické potíže, alergie. Minerály

4  Fosfor ( mg/l) odpovídá přibližně 40 % doporučené denní dávky.  Sodík ( mg/l).  Měď (0,07 mg/l) nedostatek mědi může způsobit ischemickou chorobu srdeční.

5  Svým příznivým a vyváženým obsahem vitaminů pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky.  Vitamin B1 – Thiamin (0,04 mg/l) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky.  Vitamin B2 – Riboflavin (0,2 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitaminy

6  Vitamin B3 – Kyselina nikotinová (6 mg/l) odpovídá přibližně % doporučené denní dávky.  Vitamin B5 – Kyselina pantotenová (1 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky.  Vitamin B6 – Pyridoxin (0,6 mg/l) odpovídá přibližně 25 % doporučené denní dávky.  Vitamin B12 – (100mg/l)  Vitamin H – Biotin (0,01) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky.

7 Bílkoviny Pivo obsahuje 3-5 g/l čistých bílkovin přičemž 85 % z těchto bílkovin pochází ze sladu a 15 % z pivovarských kvasinek.

8 Nukleové kyseliny a jejich deriváty  Přibližný obsah těchto sloučenin se pohybuje od 0-1,8 mg/l.  Fyziologický efekt těchto sloučenin spočívá ve zvýšení močopudnosti piva, vlivu na krevní tlak a srdeční aktivitu.

9 Polyfenoly Obsah polyfenolů v pivu je přibližně mg/l. Význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitaminu C. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 15 a 25 mg rostlinných polyfenolů na osobu a den.

10 Sacharidy Celkový obsah sacharidů v pivu se pohybuje okolo 28 g/l. Sacharidy představují hlavní energetickou složku piva (asi 60 %) a to snadno využitelnými cukry. Pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky sacharidů.

11 Vláknina  Vláknina obsažená v pivu vykazuje příznivé účinky na lidský organismus.  Její přítomnost napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.  Pivo plzeňského typu obsahuje průměrně 1,5 g vlákniny na litr piva a kvasnicová piva obsahují okolo 2,5 g vlákniny na litr piva.

12 Oxid uhličitý – CO 2  Oxid uhličitý je přirozenou součástí piva.  Dosažení optimálního obsahu a zejména vázání rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu má však zásadní vliv na fyziologii lidského trávení, senzorické vlastnosti piva, jeho trvanlivost a správný říz při stáčení.

13  Část požadovaného množství oxidu uhličitého získá pivo v procesu hlavního kvašení a část při dokvašování.  Říz piva patří k jeho významným a velmi obtížně definovatelným vlastnostem.  Podle definice se řízem piva rozumí štiplavý pocit, vyvolaný tímto nápojem v ústech, a všeobecně se dává do souvislosti s nasycením piva oxidem uhličitým.  Říz piva má výrazný vliv na oblibu piva a tím i na jeho konzumaci.

14 Křemík Křemík v pivu brzdí absorpci nežádoucího hliníku v těle. Hliník je příčinou Alzheimerovy choroby. Podle výzkumů je pivo velmi dobrým zdrojem křemíku a může obsahovat mg kyseliny orto-křemičité v jednom litru nápoje.

15 obr. 1: V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online] :26 [cit ]. Dostupné z: belgie-nemecka-i-ceska_ htmlhttp://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z- belgie-nemecka-i-ceska_ html citace webu: Fórum zdraví - Fórum zdraví. Fórum zdraví - Fórum zdraví [online] [cit ]. Dostupné z: CITACE ZDROJŮ


Stáhnout ppt "OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví."

Podobné prezentace


Reklamy Google