Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLASTNOSTI PIVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLASTNOSTI PIVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 VLASTNOSTI PIVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ říjen 2013VY_32_INOVACE_TOS_ obr. 1

2 Pivo je osvěžujícím nápojem s čistou vůní a chutí, dobře pěnící, mírně nasycené CO 2. Pivo každého jednotlivého pivovaru má své osobité vlastnosti, chuť a vzhled. Pivo jednoho pivovaru nelze uspokojivě vyrobit v jiném pivovaru.

3 Charakteristické vlastnosti prošly během staletí různými vývojovými stadii. Pivo je velmi složitým systémem, jehož rovnováha je velmi citlivá a snadno se porušuje zejména vlivy teploty, tlaku, okysličení. Jakost piva se posuzuje podle výsledků smyslových zkoušek a podle chemického rozboru.

4 Na chuť a kvalitu piva má vliv celá řada faktorů: o Vlastní výrobní proces. o Úroveň péče, která je pivu věnována poté, co opustí pivovar. o Významnou roli hraje také distribuce. o Skladování piva.

5 o Sanitace výčepního systému. o Tlačná média používaná pro čepování. o Mytí pivního skla. o Správná technika čepování piva do sklenice.

6 o Má mít plnou (chlebnatou) a jemnou chuť (plnost určuje přítomnost bílkovin a cukrů). o Má být příjemně nasládle zahořklé (hořkost zajišťují silice ve chmelu, může sahat od ostré, pronikavé až po plně rozvinutou květinovou). o Má být čerstvé a řízné (říznost určuje oxid uhličitý, který je vedlejším produktem kvašení a jeho uvolňování). Chuťový vjem piva

7 o Trvanlivé a pěnivé o Mírně navinulé i trochu přitrpklé o Vyvážené o Svíravé o Hřejivé

8 o Není u všech piv stejná. o Teplota servírování se liší v závislosti na typu piva. o Zde je orientační rozdělení servírování jednotlivých pivních stylů dle teplot. Teplota

9 Velmi studená (0 – 4 °C) Jakákoliv piva, která není nutné příliš vychutnávat – nízkoalkoholická piva, nealkoholická piva.

10 Studená (4 – 7 °C ) o Typické pro osvěžení, zahnání žízně. o Většinou piva s vyšším řízem – prémiové ležáky, pilsnery, klasické německé pilsnery, ovocná piva, evropské silné ležáky, slazené lambic.

11 Chlazená (8 – 12 °C) Piva se zajímavým, plnějším tělem a širší paletou vůní a chutí, hodící se nejlépe k pokrmům - porter, anglický ale, belgický ale, ležák českého typu, dunkel, helles, vídeňský ležák, schwarzbier, altbier.

12 Sklepní teplota (12 – 14 °C) Zejména piva, která by se nerozvinula při nižších teplotách, s vyšším obsahem alkoholu – bitter, premium bitter, bock. Teplá (14 – 16 °C) Velmi plná piva s vysokým obsahem alkoholu, velice silnou vůní a chutí.

13 obr. 3obr. 2

14 Aroma o Nejvíce lze rozpoznat slad a chmel. o Někdy kvasnice, obilí. o Neočekávané vůně - banán, jablko.

15 Pěnivost piva o Je způsobována přítomností oxidu uhličitého. o Je to vlastnost, kterou v takové podobě a intenzitě nemá žádný jiný nápoj.

16 o Po načepování piva se musí vytvořit pěna vysoká 4 cm, která musí vydržet 3 minuty. o Za přijatelné lze ještě považovat vytvoření pěny do výšky 3 cm a držící aspoň dvě minuty. o Pěnivost také úzce souvisí se stupněm vychlazení piva.

17 o Pivo přechlazené nevytváří pěnu žádoucí konzistence. o Pěnivost lze upravovat i výší tlaku vzduchu přiváděného do sudu. o Mnoho také závisí i na praxi a zručnosti výčepního a na kvalitě celého výčepního zařízení.

18 Trvanlivost piva o Výrazně se zvyšuje pasterizací. o Dobře uvařené pivo by mělo mít velmi dobrou trvanlivost.

19 obr. 1: V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online] :26 [cit ]. Dostupné z: belgie-nemecka-i-ceska_ htmlhttp://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z- belgie-nemecka-i-ceska_ html obr. 2: Dunkel :: Best Beer :: Culture :: Entertainment :: MakeFive [online]. © All rights reserved [cit ]. Dostupné z: beer/dunkelhttp://www.makefive.com/categories/entertainment/culture/best- beer/dunkel obr. 3: Two Brothers The Bitter End Pale Ale | Legal Beer [online]. Saturday, April 11th, 2009 at 12:17 pm [cit ]. Dostupné z: alehttp://www.legalbeer.com/2009/04/two-brothers-the-bitter-end-pale- ale CITACE ZDROJŮ


Stáhnout ppt "VLASTNOSTI PIVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google