Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrhy na ochranu existujících letišť (podpora poslanecké iniciativy)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrhy na ochranu existujících letišť (podpora poslanecké iniciativy)"— Transkript prezentace:

1 Návrhy na ochranu existujících letišť (podpora poslanecké iniciativy)

2 Velká část regionálních letišť je ohrožena

3 Křížkem jsou označena letiště, kde existuje rozpor mezi provozovatelem a alespoň částí vlastníků pozemků.

4 Většina regionálních letišť je ohrožena Letiště nemají právo k užívání pozemků, na kterých leží; protože se většinou nejedná o stavby, není možné využít režim ochrany stavby na cizím pozemku. Některá letiště dokonce nejsou uvedena v územním plánu. Nároky vlastníků pozemků hrozí zrušením letišť, která jsou součástí dopravní infrastruktury, a také plní významnou funkci v občanské společnosti.

5 Navrhovaný způsob ochrany letišť… Pouze pro existující letiště Provozovatel může požádat Úřad pro civilní letectví (ÚCL) o určení, že k „letištnímu pozemku“ vzniká věcné břemeno provozování letiště. Rozhodnutí ÚCL je vždy přezkoumatelné soudem. Náhrada za věcné břemeno je pravidelná roční platba, která je ekvivalentem tržního nájmu dotčených pozemků; při neplacení ochrana zaniká. Možnost zřízení „ochranných pásem“.

6 … při respektu k právům vlastníků pozemků Vlastník či vlastníci nadpoloviční většiny letištních pozemků (měřeno výměrou) může/mohou určit, kdo bude mít přednostní právo na to být provozovatelem letiště. Nemohou však letiště zrušit bez souhlasu ÚCL/soudu. Rozšířit letiště či zřídit nové bude možné jen se souhlasem vlastníků pozemků a podle územního plánu.


Stáhnout ppt "Návrhy na ochranu existujících letišť (podpora poslanecké iniciativy)"

Podobné prezentace


Reklamy Google