Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrhy na úpravu režimu výkupů a vyvlastnění pozemků pro výstavbu silnic a dálnic (podpora poslanecké iniciativy)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrhy na úpravu režimu výkupů a vyvlastnění pozemků pro výstavbu silnic a dálnic (podpora poslanecké iniciativy)"— Transkript prezentace:

1 Návrhy na úpravu režimu výkupů a vyvlastnění pozemků pro výstavbu silnic a dálnic (podpora poslanecké iniciativy)

2 Rozvoj dálniční a silniční sítě je ohrožen! Nový zákon o vyvlastnění (184/2006 Sb.) přinesl řadu problémů: –Doručování. –Odkladný účinek žalob proti rozhodnutí o vyvlastnění. –Prakticky znemožnil dosáhnout vyvlastnění potřebných pozemků v případě, kdy se vlastník aktivně brání. Stát nemá funkční a spravedlivý nástroj, jak získávat pozemky pro nové dálnice a silnice a další infrastrukturu.

3 Rozvoj dálniční a silniční sítě je ohrožen!

4 Ohroženy jsou zejména stavby: –Dálnice D3 do Českých Budějovic a dále na Linec –Pražský okruh (zbývající části, tedy stavby 511, 518, 519 a 520). –Dokončení dálnice D11 do Hradce Králové a dále na státní hranici s Polskem. –Dokončení dálnice D8 (stavba 0805, úsek Lovosice – Řehlovice). –Rychlostní silnice R35 v úseku Hradec Králové – Mohelnice. –Dále např. rychlostní silnice R55, ale i řada silnic I. třídy.

5 Současný stav Ceny při výkupech pozemků jsou nesystémové a nespravedlivé: –Výkupy jsou možné jen za „zjištěnou cenu“ stanovenou na základě vyhlášky Ministerstva financí, které musí schválit výjimky, je-li je tržní cena vyšší než „zjištěná“. –„Zjištěná cena“ je: nesmyslně vysoká pro pozemky, které byly původně „nestavební půdou“, proto stát při jejich výkupu zbytečně platí několikanásobek tržní ceny. nesmyslně nízká pro stavební pozemky a pozemky v blízkosti velkých měst, proto majitelé nejsou ochotni prodat a musejí být vyvlastňováni (ve vyvlastnění je přípustné použití „obvyklé ceny“). Při neochotě majitele prodat je majetkoprávní příprava staveb blokována vyvlastňovacím procesem, který nefunguje, jak by měl.

6 Shrnutí důvodů pro novou úpravu a navrhované opatření V případě sporu o výši náhrady za vyvlastnění je nutné umožnit pokračování stavby za současného řešení sporu o výši náhrady. Je třeba odstranit praktické překážky v procesu výkupu a vyvlastnění pozemků, jako je např. problém doručování nabídky na výkup. Navrhované řešení: –je spravedlivé a funkční, –urychlí výstavbu, –ochrání legitimní práva vlastníků.

7 Navrhované řešení vyvlastňovacího procesu Odkladný účinek žaloby proti rozhodnutí o vyvlastnění zůstává zachován, přizná-li jej soud. Pokud vlastník zpochybní výši náhrady, proběhne o ni soudní spor, ale pozemek nebude během trvání sporu blokován pro výstavbu.

8 Diskuse k výkupním cenám pozemků Možným řešením by mohlo být: –Základem pro výkup i vyvlastnění bude vždy obvyklá cena pozemku před přijetím příslušného územního rozhodnutí. –Pokud vlastník pozemku přistoupí na nabídku výkupu, bude cena zvýšená o bonus ve výši 20% nad obvyklou cenu. –V případě výkupu i vyvlastnění by se měly kompenzovat také související náklady (např. stěhování), které nejsou kompenzovány v obvyklé ceně pozemku. –Ministerstvo financí bude nadále stanovovat ceny zjištěné a v případě, kdy by obvyklá cena měla být vyšší než cena zjištěná, bude např. moci podat opravný prostředek. –V prvotní nabídce na výkup je stát limitován „cenou zjištěnou“ i v případě, kdy by „obvyklá cena“ byla vyšší; ve vyvlastnění se však může platit cena obvyklá a navíc další související výdaje – tím jsou vlastníci automaticky motivováni k tomu, aby neakceptovali nabídky na odkup. Úprava však musí být nejprve konzultovaná s MFČR


Stáhnout ppt "Návrhy na úpravu režimu výkupů a vyvlastnění pozemků pro výstavbu silnic a dálnic (podpora poslanecké iniciativy)"

Podobné prezentace


Reklamy Google