Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK"— Transkript prezentace:

1 Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK

2 Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti

3 Odborný název Theobroma cacao L. Kakaovník pravý

4 Lidový název Kakao, Cacahoatl, Cacacuáhuitl, Xocolatl, Haa, Äh Kakaw, Biziáa, Sia, Kakaobaum, Schokoladenbaum, Cacao tree

5 Obrázek rostliny Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je vždyzelený strom dosahující výšky 6-10 m, kmen má průměr až 30 cm a koruna je bohatě rozvětvená, dřevo kakaovníku je žluté až červené.

6 Obrázek plodu

7 Země původu Kakaovník pochází z údolí Amazonky a byl přenesen do Mexika ještě před objevením Ameriky. Mezi Aztéky bylo požívání kakaa výsadou aristokratů. Největším producentem jsou v současné době africký stát Ghana, Nigérie a také Brazílie. V Evropě byly první továrny na zpracování kakaových bobů založeny až v 18. století.

8 Chuť Aromatická dužnina plodu obsahuje cukr, pektinové látky a některé organické kyseliny, zejména octovou, jablečnou a vinnou.

9 Barva Plod je zpočátku zelený, později žlutý až hnědý.

10 Velikost Je dlouhý cm a v průměru má 5-10 cm. Obsahuje pět svislých řad velkých semen. Semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemením, velikostí mandle. Uložena jsou v bělavé až načervenalé chutné dužnině (pulpě). Usušeným semenům říkáme kakaové boby.

11 Využití Kakao je důležitou potravinou. Ke kakaovému máslu a kakaovému prášku se přidává cukr, mléko, koření a některé další přísady, a tak se vyrábí čokoláda.

12 Zajímavosti

13 Použité zdroje: internet


Stáhnout ppt "Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK"

Podobné prezentace


Reklamy Google