Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČOKOLÁDA.  Původním místem výskytu kakaovníku je deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka.  V době, kdy Kryštof Kolumbus nevědomky objevil Ameriku,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČOKOLÁDA.  Původním místem výskytu kakaovníku je deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka.  V době, kdy Kryštof Kolumbus nevědomky objevil Ameriku,"— Transkript prezentace:

1 ČOKOLÁDA

2  Původním místem výskytu kakaovníku je deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka.  V době, kdy Kryštof Kolumbus nevědomky objevil Ameriku, se čokoláda pila na území Mexika a Střední Ameriky  Jako původní pěstitelé kakaovníků jsou považováni Olmékové, Aztékové a Mayové. Historie čokolády

3  Kakaový bob měl nejen zemědělský, ale i náboženský význam a také se využíval jako platidlo.  Původní chuť čokolády byla velice hořká, proto se kakaové boby nejdříve fermentovaly, pražily a drtily.  Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocholatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16.st.

4  Holanďan Conrad van Houten v r oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, čímž se stala výroba čokolády levnější a všem vrstvám dostupnější.  V r vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a cukru.  V r vznikla první mléčná čokoláda přidáním kondenzovaného mléka.  V letech 19.st. u nás vznikla první čokoládovna – Maršnerova čokoládovna.

5 Výroba čokolády je založena na surovinách, které tvoří kakao, a to kakaový prášek, kakaová hmota a kakaová pokrutina. Dále je to tuk, cukr nebo sladidla a další přísady. Tyto přísady se pečlivě promíchají v míchacím stroji. Výroba čokolády

6 Proces výroby I. Pražení II. Ostraňování slupek - drcení III. Mletí IV. Konšování (lasturování) V. Temperování VI. Výroba konečného produktu

7 Pražení  Vytříděné boby se praží při teplotě ˚C po dobu 30 minut až dvou hodin.  Při pražení se zjemňuje chuť bobů, vylepšuje se vůně a barva.

8 Odstraňování slupek - drcení  Jedlá část kakaových bobů je uložena v tvrdé a nepoužitelné slupce.  Slupky upražených bobů se proto nechají prasknout a poté se odfukují pryč od těžší kakaové směsi.  Takto vzniká drť, která obsahuje kakaové máslo, škrob a bílkoviny.

9 Mletí  V mlýnech se kakaová drť rozmělňuje a za působení tlaku a tepla se mění na vláčnou kaši.  Při výrobě čokolády putuje tato tekutá hmota do mísících a melanžerů, kde se k ní přidají další kakaové máslo, cukr a emulgační činidla.

10 Konšování (lasturování)  Tento proces výrazně zlepšuje chuťové vlastnosti čokolády.  Čokoládová hmot se hněte, mísí a dále rozmělňuje po dobu až několika dní.  Přidávají se k ní další příchutě, jako vanilka, hřebíček nebo skořice.  Vzniká tak rovnoměrná čokoládová hmota výborné kvality a chuti.

11 Temperování  V temperovacích strojích získává čokoláda správnou teplotu pro další zpracování.  Teplota čokolády musí být velice dobře sledována, jinak by mohlo dojít k oddělení některých druhů tuků, čímž by čokoláda ztratila hezký vzhled.

12 Výroba konečného produktu  Vytemperovaná čokoláda je připravena k úpravě.  Při výrobě tabulkové čokolády se vlévá do forem, odkud je po zchladnutí hotová tabulka čokolády připravená k zabalení.

13

14 Typy čokolád  Hořká čokoláda  Mléčná čokoláda  Bílá čokoláda  Dia čokoláda  Ochucená čokoláda  Čokoláda s dodatky  Plněná čokoláda  Porézní čokoláda  Organická čokoláda

15 Čokoláda a zdraví  Čokoláda byla považována za lék a ještě na počátku 20.st. se prodávala v lékárnách.  Pokus si denně dáme g čokolády denně může pomáhat proti stárnutí, proti bolení hlavy, depresím, při průjmu, funguje jako prevence mrtvice a demence. ČOKOLÁDA VŠAK MUSÍ BÝT KVALITNÍ S VYSOKÝM PODÍLEM KAKAA, SE VŠEMI PŘIROZENÝMI LÁTKAMI A KAKAOVÝM MÁSLEM !

16 Čokoláda a psi  Pro psy je čokoláda nebezpečná, protože jí nedokážou strávit.  Čokoláda totiž obsahuje některé alkaloidy jako theofylin a kofein, které má psí organismus problém zpracovat, zejména ale theobromin, která na něj působí jako jed.  Zatímco lidský organismus má enzym, který theobromin odbourává, psi jej nemají.  Theombromin má proto těžký dopad na jejich nervovou soustavu a srdce.

17

18 Vyrobila Tereza Vinklárková


Stáhnout ppt "ČOKOLÁDA.  Původním místem výskytu kakaovníku je deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka.  V době, kdy Kryštof Kolumbus nevědomky objevil Ameriku,"

Podobné prezentace


Reklamy Google