Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Užitkové rostliny I. Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Užitkové rostliny I.

3 Všechny rostliny jsou nejen užitkové, ale pro život člověka naprosto nezbytné. Vytvářejí totiž kyslík a organické látky. Tento děj se nazývá fotosyntéza. Popiš: sluneční záření CO 2 + H 2 O › organ. l. + O 2 chlorofyl

4 Cukrovarnictví Které rostliny jsou surovinou pro výrobu cukru? řepa cukrovka cukrová třtina Z které dřeviny se získává tzv. „indiánský sirup“ ? javor cukrový Pro kterou zemi je tento strom typický? Kanada

5 Řepa cukrovka zásobní kořen - bulva: výroba cukru lihu jako krmivo listy - chrást

6 Cukrová třtina výška 2 až 4 metrů plantáže: Brazílie, Čína, Indie, Mexiko, JV Asie Karibské ostrovy

7 světová produkce cukru: 80 % cukr třtinový 20 % cukr řepný k výrobě kubánského rumu

8 Javor cukrový nejvyšší z javorů: m listy na podzim: červené a oranžové míza obsahuje vysokou koncentraci cukru Legenda vypráví o náčelníkovi Indiánů kmene Algonkinů, který jednou brzy zjara ve zlosti zarazil svůj tomahawk do javoru a když vytékající „vodu“ ochutnala jeho žena, poznala, jak je sladká.

9 javorový sirup v únoru se získává 1.míza, která má nejvyšší obsah cukru míza se vaří a odpařuje na sirup na 1 stromu max. 4 vrty z 1 vrtu: 20 až 25 litrů mízy na 1 litru sirupu: 40 litrů mízy před prvním "naražením" je třeba, aby měl strom 137 cm nad zemí nejméně cm v průměru

10 Olejniny Které rostliny jsou zdrojem tekutého tuku - oleje? slunečnice řepka olejka olivovník Z kterých částí rostlin se olej získává? semena nebo plody

11 Slunečnice silný, chlupatý stonek velké listy výška: 60 – 390 cm nažky se semeny

12 Řepka olejka olejnatá semena

13 Olivovník teplomilná dřevina olivy: olej pochutina dřevo velmi tvrdé

14 Kávovník polotropický keř Brazílie, Afrika, Indie, Madagaskar, Vietnam

15 Káva 1. úroda: po 2-3 letech bobule se 2 plochými semeny 1 keř: ročně zhruba 2,5kg bobulí, ze kterých se získá po upražení 0,5 kg kávy

16 Kakaovník Afrika 10m růst květů a plodů přímo z kmene (větví)

17 plod: bobule (až 30 cm) semena se čistí, praží a drtí → kakaový prášek → kakaové máslo (vysoký obsahu tuku v semenech) výroba kakaa → čokolády kakao má povzbuzující účinky (theobromin)

18 Čajovník Asie, Afrika, Jižní Amerika kvalitnější čaj dávají rostliny ve vyšších nadm. výškách

19 stálezelený keř (v přírodě 5 až 15 m) na plantážích asi ve 2 letech 1. tvarovací řez 3 roky starý čajovník je připraven pro sběr lístků dalších let se pravidelně sbírají lístky a keř se přiřezává do vhodné výšky kolem 1 m Najdou se sice i čajové plantáže s několik set let starými čajovníky, ale staré rostliny dávají tuhé listy horší jakosti.

20 Chmel pravotočivá liána (2 - 8 m) ČR, Německo, USA, Čína, Polsko, VB, Rusko, Kanada,... trvalka: vydrží let pivovarnictví

21 hlávky samičích květů (chmelové šištice) obsahují látky, které pivu dodávají chuť a aroma povzbuzuje chuť k jídlu vitamín B Samčí rostliny jsou likvidovány, aby se zabránilo opylení samičích chmelových šištic, které opylením ztrácejí na kvalitě.

22 Kolovník strom deštné pralesy Afriky kolové „ořechy“ obsahují látky se stimulačním účinkem - kofein a teobromin

23 při únavě a tělesném vyčerpání, k utlumení hladu a žízně, k dobrému zažívání koncem 19. st. vynalezl lékárník John Pemberton z Atlanty v USA nápoj, který obsahoval výtažky z koky a kolovníku a víno později nahradil víno sodou a nápoj nazval Coca- cola v dnešní době však ve většině případů tento nápoj neobsahuje ani koku ani kolu a je připravován čistě chemickou cestou Bez záruky: z chuťových důvodů je do nápoje přidáván výtažek z koky zbavený kokainu


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google