Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čokoláda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čokoláda."— Transkript prezentace:

1 Čokoláda

2 Účinky čokolády Zejména pravá hořká čokoláda s vysokým podílem kakaové sušiny a čokoláda z nepražených bobů obsahuje zdraví prospěšné flavonoidy působící v těle jako antioxidanty. Podle nejnovějších výzkumů- dokáže snižovat krevní tlak . Údajně má i slabé afrodiziakální účinky Může vzniknout určitá forma závislosti na čokoládě, po její konzumaci dochází v mozku k syntéze látek vyvolávajících pocity blaha a euforie, následky konzumace čokolády nejsou ale rozhodně tak nebezpečné jako účinky drog.

3 Výroba čokolády Čištění Pražení Drcení a mletí
Oddělení kakaového másla Míchání Konšování Temperování a tvarování Zchlazení a balení

4 Čištění Poté co jsou kakaové boby přivezeny do továrny, jsou pečlivě přebrány a vyčištěny speciálním strojem od všech nečistot. Každý výrobce používá svou vlastní směs různých druhů kakaových bobů. Z bobů se odstraní zbytky osemení a rozlámou se na menší kousky - kakaovou drť.

5 Drcení a mletí Upražené kakaové boby  jsou rezemlety ve speciálních kakaových mlýnech, ve kterých se rozruší buněčná tkáň a obal, aby se mohl uvolnit obsah buněk a kakaové máslo. Obsahuje kolem 54% kakaového másla. Kakaová hmota je základní surovinou pro výrobu čokolády. 

6 Pražení Aby kakaové boby získaly svou čokoládovou chuť, musí se nyní upražit při teplotě 80°C - 130°C, což trvá 20 minut až 2 hodiny. Používá se kontinuálních pražiček, v nichž otáčivý buben s boby ohřívají horké plyny. Chuť kakaových bobů se zjemňuje a získávají sytě hnědou barvu.

7 Oddělení kakaového másla
Z menší části kakaové hmoty se v hydraulickém lisu vylisuje část kakaového másla. Vzniká kakaový koláč, který obsahuje pouze 10 až 20% kakaového másla. Kakaové máslo se použije při další výrobě čokolády.

8 Míchání Ke kakaové hmotě se přidá kakaové máslo, cukr, příchutě , práškové či kondenzované mléko při výrobě mléčné čokolády a všechno se smíchá v míchacích strojích a melanžérech. Čokoláda se stává jemnější, ale stále obsahuje částečky rozeznatelné lidským jazykem. 

9 Konšování Při konšování se čokoláda míchá v konšovacím stroji při teplotě 50°C - 65 °C dvě hodiny až tři dny. Konšování je poměrně energeticky náročný a drahý proces, proto především velkovýrobci hledají různé cestičky jak ho co nejvíce zkrátit, což ovšem nijak neprospívá kvalitě výsledného produktu. 

10 Temperování a tvarování
Při temperování se čokoláda roztaví při teplotě až 50 °C a následně se ochladí asi na 30 °C a poté opět lehce zahřeje, díky čemuž se ustálí struktura kakaového másla v čokoládě. Následně se čokoláda odlévá do tabulek, či rozmanitých tvarů figurek.

11 Zajímavosti Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochutin po celém světě. Její histori sahá daleko do minulosti, kdy byla objevena v Jižní Americe. Díky podnikání lodních výprav byla Španěly dovezena do Evropy, kde se po změně stylu podávání stala velice rychle vyhlášenou pochoutkou.

12 Děkuji za shlédnutí . .


Stáhnout ppt "Čokoláda."

Podobné prezentace


Reklamy Google