Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_B_17 Tematická oblast: Transformátory, synchronní a komutátorové stroje Téma: Sériový jednofázový motor Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 SÉRIOVÝ JEDNOFÁZOVÝ MOTOR
Sériový jednofázový motor je označován také jako univerzální motor. Jeho provoz je možný jak na střídavé napětí, tak na stejnosměrné napětí. Motor má konstrukci i zatěžovací charakteristiku podobnou stejnosměrnému motoru se sériovým buzením.

4 SÉRIOVÝ JEDNOFÁZOVÝ MOTOR
Otáčky jsou nezávislé na frekvenci napájecího napětí. Otáčky dosahují hodnot až ot./min. Otáčky jsou značně závislé na velikosti zatěžovacího momentu. Vzhledem k rozměrům má velký točivý moment a velký výkon.

5 SÉRIOVÝ JEDNOFÁZOVÝ MOTOR
Řízení otáček: pomocí předřadného rezistoru pomocí děliče napětí (v Berkhausenově zapojení) elektronickou regulací napětí pomocí fázového spínání

6 SÉRIOVÝ JEDNOFÁZOVÝ MOTOR
Elektronická regulace napětí

7 SÉRIOVÝ JEDNOFÁZOVÝ MOTOR
Jiskřením kontaktů komutátoru vznikají vysokofrekvenční proudy, které deformují průběh napětí v síti a mohou být zdroji rušení elektronických zařízení. Proto je třeba je „odrušit“. Odrušení je možné provést pomocí děleného budicího vinutí nebo odrušovacími kondenzátory.

8 SÉRIOVÝ JEDNOFÁZOVÝ MOTOR
Využití: většinou do výkonu 1,5 kW ruční elektrické nářadí – vrtačky, brusky, pily kuchyňské elektrické spotřebiče – mixéry, roboty, mlýnky stroje pro domácí použití – sekačky, vysavače

9 SÉRIOVÝ JEDNOFÁZOVÝ MOTOR
OPAKOVÁNÍ: Jaké jsou vlastnosti sériového jednofázového motoru? …………………………………………………………… Jakými způsoby je možné řídit otáčky těchto motorů? …………………………………………………………… Popište blíže princip elektronické regulace napětí Jaké je využití sériových jednofázových motorů?

10 KOMUTÁTOROVÁ KOTVA VE STŘÍDAVÉM MAGNETICKÉM POLI
Vocabulary: universal motor series wound motor sparking at the brushes – jiskření na kartáčích small number of turns – malý počet závitů speed control – řízení otáček high speed – vysoké otáčky

11 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google