Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí, kde věrozvěstové Cyril a Metoděj založili kostelík. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák čte text, porozumí mu a odpoví na otázky. Ppracuje s časovými údaji, vyhledá typické regionální zvláštnosti.. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 30.10. 2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – Strašidla u svatého Klimenta Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_136, 7. sada, ČJ2

2 POVĚSTI Z REGIONU STRAŠIDLA U SVATÉHO KLIMENTA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Obec Lipůvka stávala dříve na jiném místě než dnes. V lesích mezi dnešní Lipůvkou, Nuzířovem a Malhostovicemi, tam kde jsou dnes zbytky zříceniny starého kostelíka svatého Klimenta. Podle vyprávění zdejší kostelík byl postaven v době, kdy přišli Cyril a Metoděj do Velkomoravské říše – tedy po roce 863. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Místu se i po mnoha letech říká U Klimenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Obyvatelé vesnice toto místo opustili a založili Lipůvku na jiném místě. K místu zříceniny bývalého kostelíka se váže mnoho pověstí: Pole u zříceniny si pronajala jakási žena. Náhle však už pole nechtěla, protože prý tam straší. Občas se zjeví pán s knihou, přilétají sem divní ptáci, objeví se kočky a za okamžik všichni zmizí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Okolo zbytků kostelíka jsou pole a les se jmenuje Zlobice. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Další pověst vypráví, že tudy chodí bílá paní, a že není radno si ji prohlížet. Další pověst vypráví, jak tudy šla žena navštívit své známé v nedaleké vsi. Na vysoké borovici zahlédla černou kočku. Velmi se jí polekala, protože tušila špatné znamení. Jak přišla domů, nepromluvila, rozstonala se a za několik dní umřela. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8

9 Když u kostelíka lidé okopávali brambory, prošel kolem nich pán a náhle zmizel. Jednou prý sousedova babička žala trávu za vesnicí. Znenadání se strhla vichřice. Babička si lehla na zem a cítila, jak jí přes nohy přejíždějí kočáry. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10

11 Další verze pověstí vyprávějí, jak se lidem v těchto místech zjevovala světýlka. Když prý někdo zaklel, světýlka zmizela, začal-li se modlit přibývalo jich. Vypravuje se také, že u Klimenta je zakopán veliký poklad. Dva muži se jej vydali hledat. Moc toho nenašli, jen velké kosti a dráty z věnců. Kosti musel pan farář posvětit a pohřbít. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12

13 Další z pověstí vypraví že při cestě do Nuzířova nedaleko svatého Klimenta bývá vidět vzrostlejší pás obilí. Před staletími prý tudy kráčel svatý Metoděj, který kostelík svatého Klimenta vysvětil. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Dodnes zřetelné zdivo polokruhové apsidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15 Kostelík postavili z pískovce a pobořen byl už v 18. století. Kámen prý lidé použili na stavby domů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Každoročně 5. července v den svátku Cyrila a Metoděje se koná pouť ke zbytkům zříceniny kostelíka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

17

18

19 Odpověz na otázky: 1.Proč se místu říká „U Klimenta“, podle koho? 2.Kdo byl „Kliment“, odkud přišel na Moravu a proč? 3.Co na daném místě dříve asi stávalo? 4.Co je tam dnes? 5. Jaká akce se každoročně na místě koná? 6.Co neobvyklého se podle pověsti v místech zjevovalo? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

20 Použité zdroje: FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 31.10.2011 Mapa Lipůvka a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.546944&y=49.342267&z=12&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,"

Podobné prezentace


Reklamy Google