Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu a přísudku, neúplné vyjádření. Žák samostatně vyhledává ve větách základní skladební dvojice. Určuje typ vyjádření podmětu a přísudku. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák vyhledává základní skladební dvojice a v neúplné základní skladební dvojici označuje základ věty. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 10.11.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní větné členy Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_135, 7. sada, ČJ2

2 ČLENY ZÁKLADNÍ VĚTNÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Základní větné členy jsou podmět a přísudek. Podmět + přísudek = základní skladební dvojice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 1.PODMĚT Otázka: KDO? CO?  bývá nejčastěji vyjádřen podstatným jménem v 1. pádě. Petr píše do školního sešitu.  zájmenem Já jsem to nevěděl.  číslovkou, příslovcem  nemusí být vyjádřen Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5  Nevyjádřený podmět – poznáme ho z tvaru slovesa. Vrátil se domů pozdě. ( on)  Podmět se nevyjadřuje, jestliže je znám ze situace – z předcházející věty. V zimě přilétaly na krmítko sýkory. Brzy se přestaly bát. (sýkory) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 2. PŘÍSUDEK Otázka: CO DĚLÁ PODMĚT?  přísudek slovesný – vyjádřen určitým slovesným tvarem Chlapci pracují na školní zahradě.  přísudek jmenný se sponou Chlapci jsou pracovití. (spona + přídavné jméno) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Urči základní skladební dvojice: 1. Náš černýpesštěkalna zahradě. 2.Janase vrátila brzy domů. 3. Bratr bude elektrikářem. 4. Z výletu jsme se vrátili pozdě. (my) 5. Cesta se zdála nebezpečná. 6. Jízda na koni seRadce líbila. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 7.Vrať se brzy. (ty) 8. 9. 11. 12. 13. Na letišti stálo dopravníletadlo. Před letem je mechanici zkontrolovali. pečlivě Psalio tom v novinách.(oni) Na polevyjely traktory s pluhy. Na zahradě maminka sklízí poslední zbytky zeleniny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Použitá literatura: HORÁČKOVÁ, M., STAUDKOVÁ, H., ŠTROBLOVÁ, J., Český jazyk pro 5. ročník. 3.vyd. Všeň : Alter, 2008. ISBN 978-80-7245-130-2. s. 37 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu."

Podobné prezentace


Reklamy Google