Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející."— Transkript prezentace:

1 název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející větné členy autor VM:Bc. Jan Růžička období vytvoření VM:duben 2012 anotace:Výukový materiál je určen pro žáky 5.ročníku vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura, tematického okruhu – Skladba. Formou prezentace zpracovává téma Určení rozvíjejících větných členů ve větě. VY_32_INOVACE_Čj.5.20-Rozvíjející větné členy-prezentace

2 Skladební dvojice

3 Rozvíjející větné členy (RVČ) rozvíjejí základní větné členy (podmět a přísudek) předložky (na, pod, před, u) a spojky (a, i, ale, když, že) nejsou rozvíjejícími větnými členy!! zvratná zájmena (se, si) nejsou také RVČ!! jak se na RVČ ptáme? Kdo?Co?Jak(é)? Kde?Za kým (čím)?Koho? Kdy?Proč?

4 Rozvíjející větné členy (RVČ) RVČ nám říkají:  jaké něco (někdo) je (příklad: Malý chlapec stál.)  jak někdo něco dělá (příklad: Žáci rychle psali.)  kdy se co stalo (příklad: Petr si včera četl.)  kde se co stalo (příklad: Děti si hrály na hřišti.)  proč se něco stalo (příklad: Miminko plakalo radostí.)


Stáhnout ppt "Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející."

Podobné prezentace


Reklamy Google