Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"— Transkript prezentace:

1 Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY 5. TŘÍDA – ČESKÝ JAZYK Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_341 Dne:

2 Anotace: Prezentace je určena žákům prvního stupně. Seznamují se v ní s pojmy základní a rozvíjející větné členy. Ve větách vyhledávají podmět a přísudek a rozvíjející větné členy (vyhledávají skladební dvojice). Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: vyhledává základní skladební dvojici a v neúplné základní skladební dvojici označuje základ věty Speciální vzdělávací potřeby: Žádné Klíčová slova: podmět, přísudek, základní skladební dvojice, rozvíjející větné členy, řídící větný člen, rozvíjející větný člen Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: let (5. ročník)

3 Na naší zahradě leží čistý sníh.
Základní větné členy Listí opadalo. Havrani se překřikují. Přilétají oblaka. Nebe se otvírá. Snáší se sníh. Příroda se docela dobře popisuje v holých větách. Nestačí nám to? Sníh leží. Taková věta je jaksi nehotová. Kde leží sníh? Jak bude tedy sněhová věta znít správně? Sníh leží na zahradě. Na naší zahradě leží čistý sníh.

4 Najděme přísudky a podměty v těchto větách.
Listí opadalo. Havrani se překřikují. Přilétají oblaka. Nebe se otvírá. Snáší se sníh. 1) Je ve vepsaných větách určité sloveso? ANO NE 2) Skládá se přísudek pouze z jednoho slovesného tvaru? ANO NE PŘÍSUDEK HOLÝ 3) Jak se ptáme na podmět? ANO NE 4) Je ve větách podmětem podstatné jméno v 1. pádě? ANO NE 5) Je tento podmět pouze jedno slovo? PODMĚT HOLÝ

5 Zkusíme holé věty změnit tak, aby přísudek i podmět byl rozvitý.
Listí opadalo. Havrani se překřikují. Přilétají oblaka. Nebe se otvírá. Snáší se sníh. Např.: Barevné listí po listopadových deštích opadalo ze stromů. PŘÍSUDEK ROZVITÝ PODMĚT ROZVITÝ Ptejme se na PŘÍSUDEK: Co se ve větě říká o podmětu barevné listí? Ptejme se na PODMĚT: Kdo co opadalo po listopadových deštích ze stromů? Zbylé holé věty z rámečku rozvíjejte do sešitu tak, aby byl podmět i přísudek rozvitý (uč. str. 37, cv. 1)

6 Použité zdroje: Český jazyk 5. Všeň : Alter, s. ISBN


Stáhnout ppt "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"

Podobné prezentace


Reklamy Google