Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, první období Typická věková skupina: let Metodické doporučení: Nejprve jsme se seznámili v hodinách čj s knihou A. Lindgrenové: Děti z Bullerbynu. Kniha nás provází při hodinách českého jazyka (čtení, sloh). Snímek č. 6, 8, 9 doporučuji dětem vytisknout ve formě pracovního listu, aby mohly samostatně pracovat, kontrolovat správnost zadaného cvičení. Ověření v praxi ověřeno dne: Ve třídě: 3. ročník Anotace: Slovní druhy - Zájmena Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup: žák poznává slovní druhy Speciální vzdělávací potřeby: individuální práce dětí s SPU u interaktivní tabule, doplňování, ústní kontrola Klíčová slova: slovní druhy, zájmena, rozdělení slov Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák

2 Slovní druhy Zájmena Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Vacková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Zájmena zastupují podstatná nebo přídavná jména
ukazují na osoby, zvířata a věci slova ohebná většinu zájmen můžeme skloňovat – měnit tvar podle pádu a čísla

4 Zájmena zájmena nahrazují názvy osob (já, on, my….)
zájmeny ukazujeme (ten, ta, to…) zájmeny přivlastňujeme (můj, jeho, naše..)

5 Zájmena zájmeny se ptáme (kdo?, co?, který?, čí?...)
zájmena označují osoby jen přibližně…(něco, někdo, nějaký…) zájmena něco popírají, zapírají (nikdo, nic, ničí…)

6 Vyber zájmeno a přiřaď. ten, tomto, jací?, on, ten, to, o nich, my, s kým?, já, on, oni, o nich, on Když člověk (______) bydlí ve stejném pokoji (_______) s bratry (________) a když jsou bratři (_______) ještě ke všemu starší (_______), potom nesmí vůbec o ničem rozhodovat. To vždycky jen Lasse (_______) rozhodl, kdy se večer (_______) zhasne. Když jsem chtěla (_______) ležet a číst si v časopise Švédské jaro (_______). Lasse (______) chtěl, abychom zhasli (________) a vyprávěli si o strašidlech (o _____). (1.)

7 Vybral(a) sis správně? ten, tomto, jací?, on, ten, to, o nich, my, s kým?, já, on, oni, o nich, on Když člověk (on) bydlí ve stejném pokoji (tomto) s bratry (s kým?) a když jsou bratři (oni) ještě ke všemu starší (jací?), potom nesmí vůbec o ničem rozhodovat. To vždycky jen Lasse (on) rozhodl, kdy se večer (ten) zhasne. Když jsem chtěla (já) ležet a číst si v časopise Švédské jaro (to), Lasse (on)chtěl, abychom zhasli (my) a vyprávěli si o strašidlech (o nich). (1.)

8 Něco pro legraci. Rozděl slova a přečti. Najdeš nějaká zájmena?
V naší zahradě stojí starý strom, kterému říkáme soví strom , protože v něm bydlí sovy. Jednou Bosse na ten soví strom vylezl a vzal jim vajíčko. (2.) Vnašízahraděstojístarýstrom,kterémuříkámesovístrom,protoževněmbydlísovy.JednouBossenatensovístromvylezlavzaljimvajíčko.

9 Něco pro legraci. Rozděl slova. (3.)
KDYŽJSMEBYLIHOTOVISJEDNOCENÍMŘEPY,NETRVALODLOUHOAZAČALIJSMESVÁŽETSENO.JEZDILIJSMECELYDENSEŽEBŘIŃAKYASKAKALIJSMEDOSENANAPATŘEVSENÍKU.Lassechtěl,abychomspoluzávodili,kdodokážeskočitvýš.

10 Citace 1. LINDGRENOVÁ, Astrid. Děti z Bullerbynu. Praha: Albatros, 2009, str.11. ISBN 2. LINDGRENOVÁ, Astrid. Děti z Bullerbynu. Praha: Albatros, 2009, str.31. ISBN 3. LINDGRENOVÁ, Astrid. Děti z Bullerbynu. Praha: Albatros, 2009, str.33. ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google