Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena"— Transkript prezentace:

1 MIKROBIOLOGIE KRMIV Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena Mikroflora jadrných krmiv, krmných směsí Mikrobiologie siláže

2 Mikroorganismy vesměs nežádoucí
Úvod Mikroorganismy vesměs nežádoucí podíl na destrukci živin produkce nežádoucích metabolitů Výjimky: mléčné bakterie v siláži a senáži mikroorganismy (zvláště kvasinky) jako zdroj vitamínů a bílkovin probiotika – živý krmný mikrobní doplněk k optimalizaci mikroflóry trávicího traktu

3 Mikroflora objemných krmiv
= mikroflora zelených částí rostlin = epifytní mikroflora V průměru nepříznivé složení Obvyklý počet 105 – 108/g (podrobnosti viz půdní mikrobiologie)

4 Přísun vody vede ke stimulaci mikrobních procesů
Mikroflora sena Snížení obsahu vody (na 12-16%) vede k omezení mikrobiálních aktivit a změně složení mikroflory – vychází z epifytní snížení počtu (při optimálním sušení) přechod bakterií v anabiosu preference klidových stádií (spóry, konidie) typičtí představitelé – mikromycety, Bacillus Přísun vody vede ke stimulaci mikrobních procesů Samozahřívání - Termogenese = výsledek fyziologických a mikrobiálních procesů při nepřiměřeném obsahu vody (i lokálně) Hlavním zdrojem tepla mikroorganismy 5-10 % substrátu = zdroj živin 95-90 % pro produkci tepla (v půdě 20-40% živiny, 80-60% mineralizace – energie) Fáze: fyziologická mikrobiologická (mesofilové, termofilové) chemická, suchá destilace samovznícení

5 Mikroflora jadrných krmiv Základ - epifytní mikroflora
Zvýšený výskyt vždy negativní ČSN „Metody zkoušení nezávadnosti krmiv“ ČSN „Mikrobiologické zkoušení krmiv Není norma stanovující konkrétní parametry Hlavní kriteria kvality: - bez patogenních mikroorganismů (Salmonella) - bez mikromycet – producentů toxinů Naše výsledky: - celkový počet bakterií do 103/g výborné do 105/g vyhovující - počet mikromycet do 103/g dobré do 104/g průměrné nad 105/g plesnivějící (plesnivé) Hlavní skupiny mikroorganismů: - bakterie: Bacillus , Pseudomonas, Escherichia! Salmonella ! - mikromycety: Aspergillus! Penicillium, Mucor, Alternaria Fusarium!   Polská norma vymezuje počty: Proteolytické b. Amonifikační b. Saprofytické houby Toxiny produkující mikromycety

6 = konzervovaná objemná (zelená) píce činností mléčných bakterií
Mikrobiologie siláže = konzervovaná objemná (zelená) píce činností mléčných bakterií 3 základní podmínky: anaerobní uložení silážované hmoty (velikost řezanky, rychlost naskladnění, vytěsnění vzduchu, uzavření….) 2. cukerné minimum (Zubrilin) = dostatek zkvasitelných cukrů, aby pH pokleslo na cca 4,2 (odvislé od pH) 3. přítomnost bakterií mléčného kvašení Fáze silážování: fáze smíšené mikroflory (do 7 dnů) – rozvoj všech epifytních bakterií, spotřebován O2, rozvoj anaerobů, počátek produkce org.kyselin fáze bakterií mléčného kvašení – anaerobiosa umožňuje rozvoj BMK; zpočátku hlavně kokovité (podfáze mléčných koků - Lactococcus) – rychle se množí ale méně odolné vůči pH; nahrazeny tyčinkami (podfáze ml.tyčinek – Lactobacillus); při nízkém pH odumírání i tyčinek technologická zralost (cca po 8 týdnech) – mikrobní procesy ustávají, píce je konzervována a získává dlouhodobou skladovatelnost

7 Hlavní mikroorganismy siláže
Bakterie mléčného kvašení jediná pozitivní skupina v siláži; fermentuje glycidy na kyselinu mléčnou; homormentativní (preferovány) i heterof.; Lactococcus (lactis), Lactobacillus (plantarum) Mikromycety (plísně) Negativní – konkurenti BMK, rozklad živin, produkce toxinů; Acidorezistentní, regulace anaerobiosou; Aspergillus, Penicillium…. Bakterie máselného kvašení Konkurenti BMK, produkce kys.máselné, tím zhoršení organoleptických vlastností; Anaerobní, regulace – pH: < 4,9 (4,5); Clostridium Hnilobné bakterie Dominantní v efifytní m., rozklad proteinů, vznik nežádoucích metabolitů (NH4+); Aerobní až anaerobní, regulace: nízké pH Pseudomonas, Escherichia… Kvasinky Konkurenti BMK (etanol + CO2); V malém množství nevadí; Fakultativní anaerobové; Regulace – dlouhá generační doba; Saccharomyces

8 Regulace procesů v siláži
Anaerobiosa = nezastupitelná podmínka Očkování BMK – nutný ale dostatek glycidů Polyvalentní x monovalentní; Enterococcus faecium (Lactisil) Lactobacillus Doplnění dalších mikroorganismů Především jako zdroj hydrolas Bacillus, Aspergillus… Kombinované přípravky Obsahují enzymovou složku (hydrolýza polysacharidů – např. amylasy) + BMK Doplnění glycidů Melasa - dříve nejpoužívanější přísada Kombinace snadno a obtížně silážovatelných rostlin Snížení pH (nyní výjimečně) Přídavek organických či anorganických kyselin nahradí určitý nedostatek glycidů; (kys.mravenčí, H2SO4….) Regulace nežádoucích mikrobů (nyní výjimečně) Soli organických kyselin, formaldehyd Antibiotika (již zakázána) – ČR dříve pouze 2: bacitracin, chlortetracyklin


Stáhnout ppt "MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena"

Podobné prezentace


Reklamy Google