Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Staphylococcus aureus běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) člověk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Staphylococcus aureus běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) člověk."— Transkript prezentace:

1 Staphylococcus aureus běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) člověk = přirozený hostitel (20-50% populace) člověk = přirozený hostitel (20-50% populace) záněty kůže a měkkých tkání záněty kůže a měkkých tkání výskyt v potravinách – masné produkty, lahůdkové saláty, mléčné výrobky výskyt v potravinách – masné produkty, lahůdkové saláty, mléčné výrobky riziko – produkce termostabilních enterotoxinů (otravy z jídla) riziko – produkce termostabilních enterotoxinů (otravy z jídla) Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama)Typické kolonie na selektivním médiu

2 Escherichia coli gram-negativní tyčinka gram-negativní tyčinka běžná součást střevní mikroflóry běžná součást střevní mikroflóry průjmy, záněty močových cest, hnisavé procesy průjmy, záněty močových cest, hnisavé procesy výskyt v potravinách – zelenina, mléko, maso výskyt v potravinách – zelenina, mléko, maso indikátor fekálního znečištění indikátor fekálního znečištění Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama)Typické kolonie na selektivním médiu TBX

3 Bacillus cereus gram-pozitivní tyčinka gram-pozitivní tyčinka výskyt – běžně v přírodě (půda, prach…) výskyt – běžně v přírodě (půda, prach…) produkce toxinů – průjmová onemocnění produkce toxinů – průjmová onemocnění produkce enzymů - kažení potravin (např. hořknutí smetany) produkce enzymů - kažení potravin (např. hořknutí smetany) riziko - tvorba odolných spor (jídlo ponechané dlouho při pokojové teplotě) riziko - tvorba odolných spor (jídlo ponechané dlouho při pokojové teplotě) Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama)Typické kolonie na selektivním médiu MYP výskyt v potravinách – mléko, těstoviny, cereálie, rýže výskyt v potravinách – mléko, těstoviny, cereálie, rýže

4 Salmonella gram-negativní tyčinka gram-negativní tyčinka primární výskyt ve střevním traktu zvířat a lidí primární výskyt ve střevním traktu zvířat a lidí významný rezervoár - drůbež významný rezervoár - drůbež S. enteritidis - salmonelóza S. enteritidis - salmonelóza výskyt v potravinách – vejce, maso, mléko výskyt v potravinách – vejce, maso, mléko Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama)Typické kolonie na selektivním médiu XLD

5 Listeria gram-pozitivní tyčinka gram-pozitivní tyčinka výskyt – fekálie, půda, rostliny výskyt – fekálie, půda, rostliny L. monocytogenes – listerióza L. monocytogenes – listerióza riziko – růst při chladírenských teplotách (4°C) riziko – růst při chladírenských teplotách (4°C) výskyt v potravinách – mléko, sýry, výskyt v potravinách – mléko, sýry, ryby, mořské plody ryby, mořské plody Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama)Typické kolonie na selektivním médiu ALOA


Stáhnout ppt "Staphylococcus aureus běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) člověk."

Podobné prezentace


Reklamy Google