Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ 1. ÚVOD 2.FYZIKÁLNÍ FAKTORY 3.CHEMICKÉ FAKTORY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ 1. ÚVOD 2.FYZIKÁLNÍ FAKTORY 3.CHEMICKÉ FAKTORY."— Transkript prezentace:

1 VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ 1. ÚVOD 2.FYZIKÁLNÍ FAKTORY 3.CHEMICKÉ FAKTORY

2 Úvod Rozvoj mikroorganismů rozhodující úroveň: minimum – optimum – maximum Omezení mikroorganismů - cidní (fungicidní, baktericidní) = usmrcení (např. koagulací bílkovin) - statický (bakteriostatický) = reverzibilní zabránění rozmnožování = blokace synthesy bílkovin - lytický (bakteriolytický) = rozpad buňky

3 Fyzikální faktory  Teplota - psychrofilové růst při 0°C optimum cca 15°C nad 20(25)°C nerostou - mesofilové obvykle ne pod 10°C optimum 20-40°C (typické 25, 30, 37°C) - termofilové optimum 45-70°C - hypertermofilové růst při 70-90°C (1.sk.) 80-90°C (2.sk.) (výjimečně i výše) Vysoká teplota má často mikrobicidní vliv (využito pro sterilaci) Nižší teplota spíše vliv mikrobistatický (využito při skladování potravin)

4  pH - alkalofilové - optimum při pH > 8 - neutrofilové - optimum při pH 6-7 (8) (většina mikroorganismů) - acidofilové - optimum při pH < 6 (5) (např. thiobacily i pod 1) - acidorezistentní - optimum kolem pH 7,0 mohou přežívat i v kyselé oblasti (plísně např. i pod 3,5)  Voda (vodní aktivita) - voda - nezbytná jako stavební součást a pro příjem živin vodní aktivita - a w - (dostupnost vody) rozhoduje o tom, zda prostředí bude kolonizováno; rozsah 0 – 1, běžná media 0,95; pod 0,6 mikroorganismy nerostou

5  Osmotický tlak Souvisí s koncentrací iontů: - izotonické - hypotonické - hypertonické prostředí  Hydrostatický tlak mikroorganismy relativně necitlivé  Záření (ionizující a UV) ovlivňuje (poškozuje) DNA, zpočátku mutagenní charakter později mikrobicidní ionizující – tvorba volných radikálů UV – tvorba dimérů thyminu  Oxidačně redukční potenciál – „E H “ měří se v mV aerobové vyžadují + anaerobové vyžadují – (obvykle < -40 mV, častěji -200 mV až -400 mV - metanogenní)

6 Chemické faktory chemické látky prostředí - slouží jako živiny - negativní vliv MIC = minimální inhibiční koncentrace (objektivní měřítko účinnosti) Stanovení inhibiční zóny („antibiotický test“) (A) Dělení podle cíle působení: Antiseptika usmrtí či inhibují růst mikroorganismů, netoxické pro živé tkáně Desinfekce usmrtí mikroorganismy v neživém prostředí – cílené především na patogeny; pokud usmrtí všechny = sterilace (B) Dělení podle místa působení in vitro – vně živých organismů in vivo – uvnitř živých organismů chemoterapeutika (syntetická; antibiotika)

7 (C) Dělení podle mechanismu účinku:  Denaturace bílkovin = ireverzibilní zásah způsobující koagulaci bílkovin Etylalkohol – koncentrace cca 60-85% kyseliny a zásady – změna pH; (anorganické i organické kyseliny)  Blokáda a oxidace –SH a –NH 2 skupin = tím poškození aminokyselin Příklady:Hg – výplachy, moření obilí (-SH) Ag – desinfekce vody Cu – proti řasám, houbám Oxidační látky – sloučeniny Cl, Br, I, KMnO 4, kyslík (H 2 O 2, O 3 ), etylenoxid Alkylační – formaldehyd Fenol  Působení na buněčné membrány = poškození celistvosti; interakce mezi proteiny a lipidy, poškození lipidů Detergenty – látky s afinitou k povrchům nejúčinnější kationtové odvozené od NH 4 +, (vodíky nahrazeny organickými radikály) = „kvarterní amonné soli“ - ajatin  Ovlivnění biosynthes = látky, které blokují normální metabolismus např. podobné substrátu, koenzymu… (D) Dělení podle chemických charakteristik kyseliny, zásady, těžké kovy, oxidační látky,detergenty, alkoholy….


Stáhnout ppt "VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ 1. ÚVOD 2.FYZIKÁLNÍ FAKTORY 3.CHEMICKÉ FAKTORY."

Podobné prezentace


Reklamy Google