Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konzervační metody R - intenzita rozkladu potraviny četnost MO. odolnost MO R = ---------------------------------------------- odolnost potraviny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konzervační metody R - intenzita rozkladu potraviny četnost MO. odolnost MO R = ---------------------------------------------- odolnost potraviny."— Transkript prezentace:

1 Konzervační metody R - intenzita rozkladu potraviny četnost MO. odolnost MO R = odolnost potraviny

2 Přehled metod Vylučování mikroorganismů z prostředí Vylučování mikroorganismů z prostředí Přímá inaktivace mikrobů (abiosa) Přímá inaktivace mikrobů (abiosa) (usmrcení MO – potravina obsahuje nižší počet MO než před zákrokem) Nepřímá inaktivace mikrobů (anabiosa) Nepřímá inaktivace mikrobů (anabiosa) (zvýšení odolnosti potraviny)

3 Vylučování mikroorganismů z prostředí potraviny Vylučování mikroorganismů z prostředí potraviny Omezení kontaminace během zpracování Omezení kontaminace během zpracování čistota místností, strojů, nářadí (sanitace) čistota vzduchu čistota vody čistota vedlejších surovin čistota pracovníků Ochuzování potravin o mikroorganismy Ochuzování potravin o mikroorganismy praní suroviny (voda, voda s desinfekční činidla) čiření Vylučování mikroorganismů z potravin Vylučování mikroorganismů z potravin filtrace (ultrafiltrace) baktofugace

4 Přímá inaktivace mikrobů (abiosa) Fyzikální metody Sterilace zvýšenou teplotou Sterilace zvýšenou teplotou Přívod tepla (obvyklé zahřívání) Odporový ohřev Dielektrický ohřev Infračervený ohřev Konzervace ionizujícím zářením Konzervace ionizujícím zářením Sterilace střídavýn tlakem (ultrazvukem) Sterilace střídavýn tlakem (ultrazvukem) Konzervace vysokým hydrostastickým tlakem Konzervace vysokým hydrostastickým tlakem Konzervace vysokointenzivním pulsujícím elektrickým polem Konzervace vysokointenzivním pulsujícím elektrickým polem Konzervace vysokointenzivními záblesky světla Konzervace vysokointenzivními záblesky světla

5 Přímá inaktivace mikrobů (abiosa) Chemické metody Desinfekční činidla Desinfekční činidla Kyslík Kyslík Stříbro Stříbro Chemikálie Chemikálie

6 Nepřímá inaktivace mikrobů (anabiosa) Fyzikální a fyzikálně chemická úprava potraviny Osmoanabiosa OsmoanabiosaSušení Zahušťování v odparkách Vymrazování vody Proslazování Konzervace jedlou solí Konzervace sníženou teplotou Konzervace sníženou teplotouChladírenstvíMrazírenství

7 Nepřímá inaktivace mikrobů (anabiosa) Chemická úprava potraviny (chemoanabiosa) Chemická konzervace Chemická konzervace Konzervace rafinovanými chemikáliemi Uzení Konzervace umělou alkoholizací a okyselováním Konzervace umělou alkoholizací a okyselovánímEthanol Organické kyseliny Konzervace antibiotiky Konzervace antibiotiky Konzervace fytoncidy Konzervace fytoncidy

8 Nepřímá inaktivace mikrobů (anabiosa) Biologická úprava potraviny (cenoanabiosa) Konzervace kvašením sacharidů Konzervace kvašením sacharidů alkoholické kvašení mléčné kvašení Konzervace proteolýzou Konzervace proteolýzou


Stáhnout ppt "Konzervační metody R - intenzita rozkladu potraviny četnost MO. odolnost MO R = ---------------------------------------------- odolnost potraviny."

Podobné prezentace


Reklamy Google