Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úpravy krmiv.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úpravy krmiv."— Transkript prezentace:

1 Úpravy krmiv

2 V produkci krmných směsí pro lososovité ryby se uplatňují především tepelné (termické) nebo hydrotermické úpravy (kombinace tepla a vlhka). Jejich cílem je zvýšení stravitelnosti komponentů (zejména sacharidů – škrobu), snížení vlivu některých antinutričních látek, snížení ztrát krmiva změnou jejich vlastností (snížení odrolu), zvýšení obsahu tuku v krmných směsích jeho navázáním na strukturu škrobu. Úpravy krmiv pro lososovité ryby jsou zaměřeny na zlepšení stravitelnosti škrobu a využití jeho vlastností pro zvýšení kvality krmných směsí.

3 Vyššího stupně zmazovatění škrobu je dosahováno při teplotách 120-130°C.
Škrob v obilovinách začíná bobtnat při teplotě 50-60°C, optimální teplota pro zmazovatění je 120°C při vlhkosti 20 %. Kromě zlepšení stravitelnosti, působí jako přirozené pojivo a vytváří matrix, do kterého se lépe naváží přidané tuky.

4 Krmné směsi pro ryby jsou vyráběny nejčastěji metodou granulace nebo extruze. Rozdíl mezi oběma metodami je teplota a vlhkost směsi při výrobě pelet (tvarovaných částic, obecně granulí), dále stupeň zmazovatění škrobu a maximální podíl tuku v krmné směsi.

5 Granulace je metoda, při které je zpravidla přívodem páry do suché sypké směsi dosahována teplota kolem 80°C po dobu 1-10 minut. Tato směs je protlačována přes matrici s požadovanou velikostí otvorů, je upravována délka částic, dále ochlazována a sušena. Stupeň zmazovatění škrobu je na úrovni 15-30%, maximální obsah tuku na úrovni 8 – 12 % (při vyšším obsahu tuku dochází k rozpadu granulí). Vyšší množství tuku v krmivu je dosahováno povrchovým nástřikem na granule.

6 Extruze patří mezi tzv. HTST (high temperature-short time) metody úprav, kdy vysoká teplota (převyšující až 100°C) působí velmi krátkou dobu, zpravidla kratší než 1 minutu. Při výrobě krmiv pro lososovité ryb je používána vlhká extruze s vlhkostí směsi při výrobě % při teplotě °C. Stupeň zmazovatění škrobu se pohybuje na úrovni % a maximální obsah tuku na %. Materiál je při vysokém tlaku protlačen matricí, při výstupu z extrudéru dochází k jeho rozpínání, ochlazení a snížení vlhkosti. Výsledný obsah vody ve směsích se pohybuje na úrovni 4-8 %. Vyšší úroveň zmazovatění škrobu zvyšuje stabilitu krmiv ve vodě. Technologie extruze umožňuje výrobu pelet s rozdílnou specifickou hmotnostní od plovoucích až po rychle se potápějící granule.

7 Další technologický termín, který se objevuje v souvislosti s výrobou krmných směsí pro lososovité ryby je toustování. Jedná se o krátkodobé působení (1-10 minut) teplot °C, často doplněné mačkáním na vločky. Používá se zejména pro úpravu sójových bobů.


Stáhnout ppt "Úpravy krmiv."

Podobné prezentace


Reklamy Google