Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Intenzivní odchov plůdku ryb

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Intenzivní odchov plůdku ryb"— Transkript prezentace:

1 Intenzivní odchov plůdku ryb
Doc.Dr.Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně rybarstvi.eu

2 Význam a cíl odchovu plůdku
Efektivnější využití získaných pohlavních produktů. Snížení ztrát v průběhu počátečního odchovu plůdku v přirozených podmínkách (krátkodobé přechování, rozkrmení plůdku). Získání věkové kategorie o vyšší odolnosti (rozkrmený plůdek, rychlený plůdek). Návaznost na mimosezonní (časný) výtěr ryb (sumec,kapr,lín,reofilní ryby,jeseteři). Zkrácení výrobního cyklu (využití růstového potenciálu ryb na počátku odchovu často v kombinaci s mimosezónním výtěrem).

3 Význam a cíl odchovu plůdku
Kombinované technologie produkce ryb (zimní odchovy, kombinace rybničního chovu a chovu ve speciálních zařízeních apod.). Získání „bezpečného“ násadového materiálu pro speciální zařízení (recirkulační systémy, dekorační ryby). Záchranné chovy.

4 Podmínky intenzivního odchovu
Produkční systémy: Speciální zařízení různého typu – průtočné systémy nebo recirkulační zařízení. Typy nádrží a použité materiály. Technické řešení. Rybniční podmínky. Klecové systémy. Výhody a nevýhody zvoleného systému.

5 Podmínky intenzivního odchovu
Podmínky prostředí: Optimalizace hydrochemických parametrů (dle druhu ryb). Hygiena prostředí. Krmná strategie (výživa plůdku) Živá potrava (přirozená nabídka, produkce v řízených podmínkách). Starterové směsi. Prestarterové směsi. Suchá krmiva přirozeného původu. Mražená krmiva. „Co-feeding“.

6 Podmínky intenzivního odchovu
Použitá dieta: podle druhu ryby (odhad dle složení přirozené potravy) věkové kategorie (změna nároků na kvalitu potravy) podmínek prostředí, systému chovu (teplota, kyslíkové poměry atd.) raná stádia – dle vývoje a funkčnosti trávicího traktu (schopnost přijímat a trávit použitou dietu) Technika krmení: Intenzita. Frekvence. Způsob aplikace.

7 Použití intenzivního odchovu plůdku v technologii chovu ryb.
Odchov raných stádií ve speciálních zařízení: Pro další chov ve speciálním zařízení. Pro vysazení do přirozených podmínek. Odchov plůdku ve speciálních zařízeních v návaznosti na počáteční odchov v přirozených podmínkách. „Zimní“ odchov plůdku ryb.

8 Odchov plůdku ve speciálních zařízeních
(v návaznosti na počáteční odchov v přirozených podmínkách). Způsob odchovu používaný pro rybí druhy s komplikovaným počátečním odchovem (nízká úroveň přežití, komplikované zajištění vhodné potravy). Tyto druhy jsou převáděny na podmínky intenzivních chovů a použití kompletních krmných směsí zpravidla v kategorii rychleného plůdku nebo ročka (okoun říční, candát obecný). Nutnou podmínkou je zvládnutí adaptace po stránce prostředí, výživy a veterinární.

9 „Zimní“ odchov plůdku ryb.
Jedná se o prvek technologie chovu využívající v příznivém období produkční potenci přirozených životních podmínek a „kritické“ období ryby překonávají v podmínkách speciálních zařízení. Na konci vegetačního období jsou slovené ryby adaptovány na podmínky intenzivních chovů a kompletní krmné směsi. Dvě úrovně využití – snížení ztrát v průběhu zimy bez tvorby přírůstku (teplota 10-15°C, nízká intenzita krmení) nebo tvorba přírůstku a dosažení v jarním období velikosti až dvouleté násady.

10 „Zimní“ odchov plůdku ryb.
Využití: - reofilní ryby - sumec velký, kapr obecný, candát obecný - dekorační ryby

11 Předpoklady pro úspěšný odchov raných stádií v kontrolovaných podmínkách
Typ odchovného systému a jeho provozní spolehlivost. 2. Udržení požadované kvality vody v odchovných nádržích. 3. Použití vhodné technologie odchovu. 4. Kvalita krmiv odpovídající nutričním požadavkům raných stádií. 5. Správně zvolená strategie a technika krmení. 6. Kvalifikovaný a zodpovědný přístup chovatele při realizaci odchovu.

12 Děkuji Vám za pozornost
Prezentované výsledky byly získány a zpracovány za podpory projektů NAZV QD 0211 a QF 4118 Doc.Dr.Ing. Jan Mareš, Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně rybarstvi.cz


Stáhnout ppt "Intenzivní odchov plůdku ryb"

Podobné prezentace


Reklamy Google