Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO."— Transkript prezentace:

1 Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO RYBOLOVU

2 Představení firmy Historie: Hlavní aktivity:
okolo r. 1935, Vojtěch Bláhovec tvoří plány na stavbu pstruží líhně a odchov pstruhů v zemních rybníčcích. okolo r uvedena do provozu líheň, zbytek plánu zhatila válka. do konce 70. let se v líhni inkuboval a rozkrmoval plůdek pstruha potočního, sivena a lipana podhorního. současné pstruhařství založeno v r. 1999, a postupně rozšiřováno. Hlavní aktivity: Produkce, zpracování a prodej pstruhů, sivenů, jeseterů. Produkce násad lososovitých ryb.

3 Projekty podpořené z dotačních programů
Vybudování zpracovny sladkovodních ryb. Výstavba recirkulačního systému dánského typu pro zvýšení produkce. Výstavba haly nad recirkulačním systémem. Pilotní projekty. Výzkumné projekty.

4 Zpracovna sladkovodních ryb
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Umožnění zpracování vlastní produkce a její distribuce. Možnost zásobení čerstvou zpracovanou rybou. Malá zpracovna s kapacitou do 100 tun ryb ročně.

5 Recirkulační systém dánského typu
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Potřeba navýšení produkce. Nedostatek prostoru a zejména kvalitní vody (2004, Spůlka, epidemie VHS) První systém tohoto typu v ČR, max. kapacita až 100 tun ryb ročně. Není vhodný pro naše podnebí (léto, zima). Reálná max. produkce do 60 tun.

6 Výstavba haly nad recirkulačním systémem
Operační program rybářství 2007 – 2013 Důvody - průběh letních a zimních teplot, invaze rybích predátorů (přímé škody, přenos nemocí z vodního toku). Intenzifikace výroby (přidané technologie) a její sezónní vyrovnanost. Produkce až nad 100 tun.

7 Cíle a výsledky snažení
Dostatečná a vyrovnaná produkce kvalitních tržních ryb a jejich vlastní prodej. Intenzifikace výroby – limitace prostorem a zdrojem vody. Nezávislost na okolním prostředí a zároveň šetrnost k životnímu prostředí. Navýšení produkce – původně max. 11 t Po výstavbě recirkulačního systému max. 60 t Potenciál po výstavbě haly – více než 100 tun

8 Pilotní projekty Ověření technologie dánského recirkulačního systému pro intenzivní chov pstruha duhového. Ověření funkčnosti biofiltru i celého systému v podmínkách ČR. Ověření růstu ryb v RAS. Získání informaci o managementu systému. Řešení možností využití.

9 Pilotní projekty Využití monosexní obsádky pstruha duhového s cílem zvýšení produkce v intenzivním chovu Ověření růstových schopností v podmínkách ČR Zvážení ekonomických benefitů použití. Perspektivy použití.

10 Pilotní projekty Využití recirkulační technologie pro inkubaci jiker a odchov násady hybrida sivena amerického a arktického Ověření funkčnosti technologie. Ověření efektivity odchovu. Vyhodnocení výhod technologie pro stabilizaci produkce a další použití.

11 Výzkumné projekty Vývoj technologie likvidace odpadních kalů z RAS pro chov ryb pomocí vermikompostování výzkum možnosti využití odpadních kalů z recirkulačních systémů – likvidace odpadu, produkce jiných komodit. Stanovení účinnosti, použitelnosti a způsobu realizace na rybářských podnicích.

12 Výzkumné projekty Vývoj technologie intenzivního chovu jesetera sibiřského v RAS jako doplňkového rybího druhu Zjištění možnosti použití rec. systému dánského typu pro jeseterovité ryby. Sledování růstových parametrů a odchovných podmínek. Vyhodnocení efektivity chovu.

13 Výsledky snažení Ověření v ČR dosud málo známých a vývoj nových inovativních technologických postupů. Prezentace výsledků na odborných konferencích DIFA 2011 ( ) a AQUA 2012 ( ) a jejich další publikace. Hlavní cíl – Intenzifikace a růst produkce akvakultury v rámci trvale udržitelného rozvoje.

14 Děkuji za pozornost ! ©Pstruhařství Mlýny, 2012


Stáhnout ppt "Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO."

Podobné prezentace


Reklamy Google