Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3.10.2012 Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy III - disacharidy organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy III - disacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK4 2760 MK

2 DISACHARIDY LAKTÓZA MALTÓZA SACHRÓZA

3 Disacharidy C 12 H 22 O 11  molekuly se skládají ze dvou molekul monosacharidů  bezbarvé krystalické látky  dobře rozpustné ve vodě  součástí potravin  hydrolýzou se štěpí na monosacharidy C 12 H 22 O 11 + H 2 O  C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6 C 12 H 22 O 11 + H 2 O  C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6

4 Redukující disacharidy jsou pospojovány glykosidickými vazbami na 1,4 a 1,6 koncích, mají redukční účinky, a proto se dají dokázat Tollensovým a Fehlingovým činidlem, patří zde např. maltóza, laktóza jsou pospojovány glykosidickými vazbami na 1,4 a 1,6 koncích, mají redukční účinky, a proto se dají dokázat Tollensovým a Fehlingovým činidlem, patří zde např. maltóza, laktóza

5 Neredukující disacharidy jsou pospojovány glykosidickými vazbami na 1,1 a 1,2 koncích, na tyto vazby byly spotřebovány obě poloacetalové skupiny -OH, nemají redukční účinky, patří sem sacharóza

6 Laktóza  cukr mléčný  glukóza + galaktóza  obsažena v mléce savců  vyrábí se ze syrovátky  uplatnění při výrobě potravy pro kojence  kravské mléko obsahuje 4,5 % laktózy

7 MLÉKO  Lidské mléko - je řídké a má vysoký obsah laktózy  Kravské mléko - se liší svým obsahem tuku, bílkovin a ostatních látek podle plemenné příslušnosti zvířat.  Kravské mléko má nižší obsah cukru (4,5 - 5 % laktózy) a vyšší obsah bílkovin (3,2 - 3,6 %), a obsahuje asi 3,5 % - 6,5 % mléčného tuku, 8,5 % - 9,0 % tukuprosté sušiny a asi 88 % vody. Jeho hlavní protein (80 %) je sýrovina (kasein), zatímco syrovátka tvoří většinu zbytku. 1

8 Maltóza  cukr sladový  glukóza + glukóza  vzniká hydrolýzou škrobu  přítomna ve sladu  surovina pro výrobu piva  podle množství maltózy v mladém pivě se určuje stupňovitost piva

9 Jak se dělá pivo?  http://ekonomika.idnes.cz/video-podivejte-se-jak-se- rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem http://ekonomika.idnes.cz/video-podivejte-se-jak-se- rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem http://ekonomika.idnes.cz/video-podivejte-se-jak-se- rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem 2 3

10 Sacharóza  cukr řepný, cukr třtinový  glukóza + fruktóza

11 Sacharóza  nejrozšířenější cukr  důležitá složka potravy  výroba: z cukrové řepy  z cukrové třtiny 4 5

12 Výroba cukru:  cukrové bulvy se omyjí  řepa se nakrájí na řízky  vyluhuje se horkou vodou  šťáva se vyčistí: vápnem Ca(OH) 2 – čiření vápnem Ca(OH) 2 – čiření a CO 2 – saturace a CO 2 – saturace  filtrace  lehká šťáva se zahušťuje  surový cukr se rafinuje  http://www.icvd.cz/videa/ http://www.icvd.cz/videa/ 6

13 Melasa  je odpadem při výrobě cukru  použití: krmivo pro dobytek krmivo pro dobytek výroba ethanolu výroba ethanolu droždí droždí kyseliny citrónové kyseliny citrónové  obsahuje asi 50 % cukru, který však již není schopen pro velký obsah příměsí vykrystalizovat. Je velmi mazlavá a lepkavá. 7

14 Použití sacharózy:  v potravinářství jako sladidlo  přídavná látka ve farmaceutickém průmyslu  zahříváním přechází v karamel – potravinářské barvivo E150, při výrobě černého piva 8

15 ÚKOLY:  1) Co je to intolerance mléka?  2) Co je to rapadura?  3) Zjisti, zda existuje palmový cukr a zda má nějaké výhodné vlastnosti. má nějaké výhodné vlastnosti.

16 Zdroje:  http://ireferaty.cz/303/5218/Disacharidy- http://ireferaty.cz/303/5218/Disacharidy-  http://cs.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3za http://cs.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3za  http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A9ko http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A9ko  http://cs.wikipedia.org/wiki/Malt%C3%B3za http://cs.wikipedia.org/wiki/Malt%C3%B3za  http://ekonomika.idnes.cz/video-podivejte-se-jak-se-rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem http://ekonomika.idnes.cz/video-podivejte-se-jak-se-rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem http://ekonomika.idnes.cz/video-podivejte-se-jak-se-rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharose.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharose.png  http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr  http://cs.wikipedia.org/wiki/Melasa http://cs.wikipedia.org/wiki/Melasa  http://www.icvd.cz/videa/ http://www.icvd.cz/videa/  http://www.bionebio.cz/nase-produkty/susena-trtinova-stava-rapadura http://www.bionebio.cz/nase-produkty/susena-trtinova-stava-rapadura  http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=6068 http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=6068 Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-03]. Dostupné z www: Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-03]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ http://office.microsoft.com/cs-cz/http://office.microsoft.com/cs-cz/  Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1


Stáhnout ppt "Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:"

Podobné prezentace


Reklamy Google