Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRÓZA S DÍVČÍ HRDINKOU Tereza Biedermannová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRÓZA S DÍVČÍ HRDINKOU Tereza Biedermannová"— Transkript prezentace:

1 PRÓZA S DÍVČÍ HRDINKOU Tereza Biedermannová
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Tereza Biedermannová

2 MARTINA DRIJVEROVÁ je česká spisovatelka, překladatelka a autorka televizních pořadů. Od roku 1987, jako spisovatelka z povolání, vydala přes 3 desítky knih zaměřené na čtenáře od 3 do 16 let. Mezi její nejvýznamnější díla patří: Táta k příštím Vánocům, To první a to druhé dítě a Zlobilky, o kterých se něco málo dozvíte na dalších stránkách. Ilustrovala je Markéta Vydrová a vydalo nakladatelství Albatros v Praze roku (1) (1)

3 Z L O B I L K Y Pro čtenáře od 7 let Obsah:
Byly jednou holčičky, kterým se ne nadarmo říkalo Zlobivky. Bylo jich celkem dvanáct a každá z nich vyváděla různé neplechy. Jedna si pořád vymýšlela, další se nechtěla mýt, jiná byla velmi nepořádná. Jedna z nich stále neslušně ukazovala a jiná zase na všechny nepřetržitě zírala. Zkrátka všechny zlobily tak, že si s nimi nikdo nevěděl rady. Ale jak to tak bývá – na každého jednou dojde. Co se vlastně stalo? Poučily se naše holčičky? (2) (3)

4 UKÁZKA: (4)

5 IVANA PEROUTKOVÁ Je česká spisovatelka, redaktorka a překladatelka. V roce 1992 ji vyšla první kniha pro dospělé s názvem Na vahách života. Spisovatelka ovšem neopomíná malé čtenáře, pro které publikovala Modrého kocourka, Aničku ve městě a stejně úspěšnou Aničku a její kamarádky, kterou vám přiblížím. Ilustrovala Eva Mastníková a vydalo nakladatelství Albatros v Praze v roce (5) (5)

6 ANIČKA A JEJÍ KAMARÁDKY
Pro čtenáře od 7 let Obsah: Hlavní hrdinka Anička se na rok nastěhuje do vesničky ke své babičce. Chodí do druhé třídy, kde si najde dvě kamarádky – Olinu a Irenu, se kterými zažívá holčičí starosti a radosti. V příběhu se dokonce objeví i Parašín – Aniččin nápadník a dobrý kamarád. Pojďte se i vy vydat za dobrodružstvím do krásné a malebné vesničky se stále usměvavou a kamarádskou Aničkou. (7) (6)

7 Ukázka: Jak dopadne první školní den? Najde si Anička nové kamarády?
Jaká je paní učitelka? Chodí Anička do školy ráda? To vše se dozvíš v knížce  (8)

8 IVONA BŘEZINOVÁ je známá česká spisovatelka, která píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií. Vydala přes 40 titulů všech žánrů. Mezi její nejznámější díla patří triologie Holky na vodítku – Jmenuji se Ester, Alice, Martina, dále Báro, nebreč, Adélka a Zlobidýlko, Lentilka pro dědu Edu a Dárek pro Sáru, o kterém budou následující řádky. Ilustrovala Helena Zmatlíková. Vydalo vydavatelství Artur v roce 2008. (9)

9 DÁREK PRO SÁRU Pro čtenáře od 7 let. Obsah:
Prázdniny skončily a Sára už míří do druhé třídy. Čeká jí tam několik překvapení – jak milé, tak i nemilé. Všechny trable ale překoná a se svými kamarády zažije dobrodružství a celý školní rok si užije. Jaký dárek Sára dostane? A co ta sova, co uletí ze školní tělocvičny? To vše a ještě mnohem víc se dozvíte v knížce, která obsahuje spoustu krásných ilustrací Heleny Zmatlíkové. (10) (11)

10 UKÁZKA: Marek se Sárou ke škole doběhli na poslední chvíli. „Nebýt tvýho fintění, už jsem tu dávno byl,“ vztekal se Marek. Nebýt toho, že pro ni Marek přišel, asi by tu dnes nebyla vůbec, napadlo Sáru a vděčně po něm hodila okem. Naštěstí školník Vorel právě pronásledoval skupinku šesťáků, kteří po sobě stříkali vodními pistolkami. A tak tiše prošli vstupní halou i s pofňukávajícím Matesem v tašce. „Hernajs,“ vyjekl Marek. „Co je?“ „Zapomněl jsem ho dát venku vyvenčit, jak jsme letěli.“ „Tak se ještě vrátíme.“ „To ne. Podruhý bysme už kolem školníka třeba neprošli. Znáš ho, co říká: Mám voči jako vostříž, jako že se Vorel jmenuju,“ zkusil Marek napodobit školníkův bručivý hlas. „Co je to vlastně vostříž?“ zeptala se Sára. „Asi nějaký zvíře, ne? Když to má oči…“ řekl Marek a neklidně se rozhlížel. „Tak kam mám dát Matese vyvenčit?“ „A co kdybys s ním šel na záchod?“ napadlo Sáru jednoduché řešení. „Na klučičí,“ dodala pro jistotu. „Hm,“ pokýval Marek uznale hlavou a s kňučící taškou zmizel ve dveřích s nakresleným panáčkem. Sára netrpělivě pokukovala po hodinách. Vtom se ze záchodových dveří vyřítil Marek. Taška se mu v ruce jenom zmítala. V běhu křikl na Sáru: „Padáme odtud!“ „Proč?“ zamračila se. „Zvoní až za pět minut.“ „Jenže Mates tam počůral celou podlahu! Fakt důkladně.“ (12) (13)

11 MEG CABOTOVÁ je americká spisovatelka, která vydala přes 40 titulů určených převážně pro mladé a dospívající čtenáře. Mezi její nejvýznamnější díla řadíme Deníky Princezny (dva jsou zfilmované) a All American Girl – Hrdinkou snadno a rychle o níž se na následujících stránkách zmíním. V roce 2003 vydalo nakladatelství Euromedia Group v Praze. (14) (14)

12 HRDINKOU SNADNO A RYCHLE
Obsah: Nadějná malířka Sam Madisonová zabrání atentátu na amerického prezidenta. V tu chvíli se patnáctileté dívce řešící pouze pubertální starosti mění celý život. Stává se obletovanou celebritou, která navštěvuje večírky těch nejbohatších lidí ve Washingtonu. Je to ovšem to, co Sam opravdu chce? Do jejího vyprávění se zaplete i aféra s prezidentovým synem Davidem. Koho ale Sam doopravdy miluje? Kniha je plná humorných a někdy i mírně ironických scén, které Vám plně přiblíží život pubertální slečny. (16) (15)

13 UKÁZKA: „Přestože jsem celý svůj život – no s výjimkou toho roku, co jsme byli v Maroku- prožila ve Washingtonu, D.C., nikdy jsem neměla možnost osobně poznat prezidenta, a to se od doby, co jsem se narodila, už vystřídali tři. Samozřejmě jsem mockrát zažila, že kolem mě projížděla prezidentská kolona, a taky jsem ho často viděla v televizi. Ale kromě včerejška, kdy šel do Kapitolské pekárny, jsem nikdy neviděla prezidenta tak zblízka. Takže setkat se s ním poprvé přímo tady, v nemocničním pokoji s mamkou a taťkou, a Lucy, Rebekou a Theresou, mezi květinovými koši a medvídky a balonky… To byla fakt síla. Plus vidět ho společně s první dámou. První dámu jsem taky nikdy předtím neviděla, teda kromě televizních reportáží a obálky magazínu Náš domov, kde byl článek o tom, jak sama peče čokoládové pusinky.“ (17)

14 LAURA DOCKRILLOVÁ je britskáspisovatelka, básnířka, grafička a ilustrátorka. Kreslí a píše knihy převážně pro děti. Je fanynka a kamarádka britské zpěvačky Adele. Spisovatel Roald Dahl je její velkou inspirací – tvrdí, že právě on ji naučil psát. Ráda píše i poezii a krátké příběhy pro dospělé i pro děti. (17) Představím vám její knihu Darcy Burdocková, jejíž hlavní hrdinka se nemálo podobá samotné Lauře. (20) (19) (18)

15 DARCY BURDOCKOVÁ Obsah:
Darcy je neobyčejná hrdinka vtipné a zábavné knihy. No řekněte sami: má ráda pavouky a nesnáší racky? Další věc, kterou nemůže vystát je nakupování oblečení. Jak říkám – Darcy je jednoduše výjimečná. A ta její ovce… Knížka Vás nenechá odpočinout a některá Darciina dobrodružství Vás položí na zem. No přesvědčte se sami… (22) (21)

16 Ukázka: Dockrillová,(2014)s. 176 a s.177 (22)

17 Seznam literatury: 1. Martina Drijverová. [online]. osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <spisovatele.cz/martina-drijverova#cv> 2. DRIJVEROVÁ, Martina (2009). Zlobilky. Praha: Albatros Media a.s. 75 s. ISBN 3. Zlobilky. [online]. kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <kosmas.cz/knihy/149963/zlobilky/> 4. Zlobilky. [online]. knihy-pro-deti.cz [cit ]. Dostupné z WWW: < knihy-pro-deti.cz/Pohadky-a-pribehy/Zlobilky--Martina-Drijverova--Marketa-Vydrova.html> 5. Ivana Peroutková. [online]. Ivana.peroutkova.estranky.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <ivana-peroutkova.estranky.cz/clanky/zivotopis.html> 6. Anička a její kamarádky. [online]. Ivana.peroutkova.estranky.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <ivana-peroutkova.estranky.cz/fotoalbum/anicka-a-jeji-kamaradky/> 7. PEROUTKOVÁ, Ivana (2010). Anička a její kamarádky. Praha: Albatros Media a.s. 115.s. ISBN 8. Anička a její kamarádky. [online]. Albatrosmedia.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <albatrosmedia.cz/anicka-a-jeji-kamaradky-d3.html>

18 9. Ivona Březinová. [online]. brezinova. cz. 2014. [cit. 17. 11. 2014]
9. Ivona Březinová. [online]. brezinova.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <brezinova.cz/ilustratori/> 10. BŘEZINOVÁ, Ivona (2008). Dárek pro Sáru. Praha: Artur. 80 s. ISBN 11. Ivona Březinová. [online]. brezinova.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <brezinova.cz/lentilka-pro-dedu-edu/obaldarekprosaru/> 12. Ivona Březinová. [online]. brezinova.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <brezinova.cz/darek-pro-saru/> 13. Ivona Březinová. [online]. brezinova.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <brezinova.cz/darek-pro-saru/sejmout0051/> 14. Meg Cabot. [online]. spisovatele.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <spisovatele.cz/meg-cabot#cv> 15. Hrdinkou snadno a rychle. [online]. bux.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <bux.cz/knihy/19533-hrdinkou-snadno-a-rychle.html> 16., 17. CABOTOVÁ, Meg (2003). Hrdinkou snadno a rychle. Praha: Euromedia Group. 256 s. ISBN 18. Outfoxed. [online]. slate.com [cit ]. Dostupný z WWW: <slate.com/articles/arts/culturebox/2009/11/outfoxed.html>

19 19. Photos. [online]. lauradockrill. co. uk. 2014. [cit. 17. 11. 2014]
19. Photos. [online]. lauradockrill.co.uk [cit ]. Dostupný z WWW: <lauradockrill.co.uk/bio/photos/> 20. Writing for children. [online]. lauradockrill.co.uk [cit ]. Dostupný z WWW: <lauradockrill.co.uk/bio/writing-for-children/> 21. Darcy Burdocková. [online]. kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <kosmas.cz/knihy/194574/darcy-burdockova/> 22. DOCKRILLOVÁ, Laura (2014). Darcy Buldrocková. Praha: Argo. s ISBN


Stáhnout ppt "PRÓZA S DÍVČÍ HRDINKOU Tereza Biedermannová"

Podobné prezentace


Reklamy Google